Program „Noaptea Cercetătorilor” București


nc

Noaptea Cercetătorilor Europeni se înscrie în seria evenimentelor Marie Curie și își propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.

Primul eveniment Noaptea Cercetătorilor Europeni a fost organizat în 2005 şi a atras până acum peste 1,5 milioane de vizitatori.

Evenimentul oferă oamenilor de ştiinţă şansa de a intra în legătură cu publicul, iar vizitatorilor şansa de a descoperi universul ştiinţei şi oamenii din spatele experimentelor.

Ediția 2016 a atras peste 35.000 de vizitatori în România.

Proiectul se adresează minţilor curioase și tinerilor care se doresc să înceapă o carieră în cercetare, oferind o mare varietate de activităţi ştiinţifice şi educative.

În București evenimentul va avea loc în Piața Universității, conform următorului program:

17:00 – Deschiderea oficială a evenimentului

17:00-22:00 Vizitare și testare a standurilor expoziționale: experimente trăsnite, activități interesante, proiecte de cercetare, prezentări și surprize

21:20 Tombolă – extragere finală

21:30 Show de lasere

22:00 Închiderea oficială a evenimentului

DETALII:

Info Point, E.U corner & Europe Direct
Aici veți putea afla detalii despre eveniment, despre Uniunea Europeană și programele de cercetare în derulare. Tot în această zonă vă veți putea înscrie la tombola evenimetului și puteți câștiga premii. Europe Direct: stand de brosuri informative de la Comisia Europeana si activitati cu copiii (un atelier despre UE cu cei mici) si un quiz: Ce stiu EU despre UE

Marie Curie Alumni:
Zonă dedicata bursierilor români Marie Curie sau celor care fac cercetare în România. Sunteți invitați să discutați cu ei, să îi întrebați despre experiența lor din timpul bursei de cercetare și despre munca din laborator Photo Booth Puteți face fotografii în laboratorul virtual în costumație specifică de cercetător

Researchers for Humanity & Proiectul 5 Științe
A patra ediție a proiectului a reunit peste peste 50 de elevi din 10 licee bucureștene care au lucrat timp de 3 luni împreună cu cercetătorii din mai multe domenii (PERFORMANȚA UMANĂ, ASTRONOMIE, ANTROPOLOGIE, POPULAR CULTURE, ECOLOGIE). Cei peste 20 de tineri care au finalizat proiectele vor trece de la statutul de vizitator la cel de expozant in evenimentul Noaptea Cercetatorilor Europeni si va vor povesti ce au descoperit si ce au lucrat în acest timp. În fiecare dintre zone, dacă întâlniți membri ai unei echipe, nu uitați să ii intrebați dacă mai vor să devină cercetători. Proiectul a fost derulat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

ASTRONOMIE –Universul mai aproape
(Dan Alexandru Avasi de la Atelierul de Astronomie)
„Vânători de tornade? Entități supranaturale capabile sa creeze noi planete? Nu suntem nici una, nici cealaltă. Suntem doar echipa de la Astronomie, chiar dacă ne propunem sa ilustram fenomene meteorologice de pe alte planete formandu-ne si noi una la scara mai mica. Am vrea de asemenea sa ajutam curiosii sa învețe mai multe despre stele si sa ne si uitam la cea pe langa care trăim noi fara a ne pune in pericol ochii. Niciun pericol nu prezintă nici majoritatea formelor de radiatie, iar camera noastră cu ceață este cel mai simplu mod de a le observa. Observațiile prin telescop vor completa oferta noastră cu de toate pentru toți. Va așteptam la stand pentru o experiență inedită indiferent de vârstă!”

POPULAR CULTURE – Japonia. Manga. Anime
Impreună cu Alice Teodorescu, doctor în Științele Comunicării și cercetător independent în studii media/ popular culture japoneză, tinerii au trecut dincolo de suprafețele animației japoneze pentru a descoperi de ce ne fascinează atât de tare, care sunt legăturile cu mitologia și cultura Japoniei și cum au ajuns la un stil grafic atât de bine conturat. La aceste întrebări vă vor raspunde și în cadrul evenimentului, trecând de la cultură la artă sau gastronomie, pentru a explora îimpreună Japonia idealizată din anime și manga, Japonia reală de ieri și azi și cum se completează cele două, totul într-o experiențp vizuală specială.

ECOLOGIE
Dragos Mantoiu a lucrat impreuna cu tinerii intr-un studiu privind liliecii din Municipiul București în cadrul proiectului Liliecii din Mediul Urban, desfășurat de Asociaţia Wilderneess Research and Conservation în parteneriat cu Fundația Visul Luanei. Tema acestei echipa a fost să identifice frecvența cu care speciile de lilieci folosesc Parcul Herăstrău, comparând rezultatele obținute cu cele din anul anterior. Acest lucru a fost realizat prin detecția ultrasunetelor emise de lilieci, cu ajutorul unor detectoare specializate. Echipa a colectat date în teren, folosind areale de test generate în programe tip GIS (sisteme geografice informaționale), apoi a procesat aceste date folosind programe de vizualizare a pulsurilor liliecilor și determinatoare specifice în domeniul chiropterologiei. Prezentarea realizată în cadrul evenimentului va include exemple din acele ultrasunete înregistrate, dar și o dioramă care va replica mediul urban al liliecilor.

PERFORMANȚA UMANĂ – Diferența dintre om, mașină și legend (împreună cu Institutul Național de Cercetare în Sport și Centrul pentru Dezvoltarea Performanței umane):

Din cele mai vechi timpuri și până astăzi organismul uman a trebuit să se adapteze mediului și nevoilor pentru supraviețuire, astfel el s-a dezvoltat în raport cu tipul de efort pe care trebuia să-l realizeze pentru a-și atinge scopurile. În sportul de performanță o depășire continuă a limitelor printr-o dozare eficientă a efortului și o creștere continua a calității contolului neuro-muscular înseamnă drumul spre victorie, iar astăzi tehnologia poate face diferența dintre un campion și o legendă. Pentru câteva momente veți avea oportunitatea de a fi “SPORTIV DE PERFORMANȚĂ” și de a afla cum se antrenează aceștia pentru victorie.

ANTROPOLOGIE – Ritualurile natiunilor
Impreună cu Roberta Neamțu de la Fundația Floarea Vieții și Oana Călin de la Scoala Doctorală de Comunicare din Universitatea București. tinerii au studiat diferitele națiuni ale lumii, au înțeles mai multe despre simbolistica și muzica lor și mai ales cum elementul clopoțeilor se regăsește în diferite ceremonii și contexte. Harta Lumii, vă va provoca să potriviți națiunile în regiunea potrivită și să ascultați de la ei diferite povești pe care tinerii le-au descoperit cu această ocazie.

Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”
Activități desfășurate în Piața Universității:

Brăţări cu mesaj genetic – Dr. Oana Paula Popa, Alberto Martínez Gándara, Ana Stratan (voluntar)
4 litere voioase de vei şti să potriveşti // Vei obţine de îndată o secvenţă colorată: De cangur sau suricată! Vom realiza împreună brăţări ADN prin aranjarea unor mărgele colorate, corespunzătoare nucleotidelor din structura unică a ADN, pe baza principiului complementarităţii bazelor azotate, pentru unele dintre animalele preferate.

Activități desfășurate laMuzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa:

Zoologia – pasiunea mea – Micul explorator și prietenii săi cu multe picioare.

Savanți în bucătărie

Electroforeza acizilor nucleici – licurici de ADN în lumină UV

Muzeul și fauna urbană

Întâlnire cu creaturile din penajul păsărilor

Poveștile animalelor cu carapace- crabi, crevete și cei care le studiază

Insectele și colecțiile de entomologie

O scurtă incursiune în lumea scarabeidelor

Curiozități din lumea lepidopterelor și metode inedite de capturare a acestora

Extratereștrii printre noi? Păianjenii și rudele lor

Taxidermia și dezvoltarea colecțiilor de științele naturii

Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”:
Machete de sit urban, arhitectură românească și design

Casa Experimentelor:
Workshop-uri și experimente trăsnite: generatorul cu pedale, bobina Tesla cântătoare

Facultatea de Chimie – Universitatea din Bucureşti:
Vă propune o încântătoare călătorie în lumea fascinantă a chimiei şi vă asteaptă cu multe surprize chimice: pahare magice, lămpi cu lavă, ceasuri şi semafoare chimice, curcubeul M&M’s, jeleuri fluorescente, mesaje magice, indicatori de pH naturali şi multe alte demonstraţii, concursuri şi experimente amuzante pentru copii mici si mari! Experimentele sunt gândite să vă bucure şi să vă incite să descoperiţi magia chimiei.

Universitatea Politehnică din București:

Experimente din domeniul chimiei
Robotei ai Facultatii de Inginerie Mecanica si Mecatronica
Aplicatii de electronica aplicata pentru elevi
Drone, cu transmitere de imagini la sol

Şcoala Gimnazială “Herăstrău”, Liceul Teoretic “J. Monnet”, Colegiul Tehnic “Media”:
În paşi mici spre Cercetare de la Grupa Mare… Invenţiile ne invadează viaţa şi nu ne supără, ba din potrivă ne satisfac. Acesta este şi motivul pentru care ne dorim să căutăm zilnic noi îmbunătăţiri în sfera noastră de activitate. Inventatorul de mâine trebuie să aibă plantată sămânţa curiozităţii de astăzi! Deci, START! Pe afiş avem de la mici invenţii de buzunar, până la dispozitive aeropurtate (dirijate/lansate). Vom descoperi împreună aplicaţiile legilor lui Pascal, Bernoulli, Arhimede şi lista poate continua. Experimentele noastre sunt în pas cu actualitatea, de la hidraulică la robotică, de la electroliză la propulsii moderne.

Centrul Național de Cartografie:
Demo-uri explicative despre scanarea laser (zbor, produse obtinute si aplicatii);
Activitati practice utilizand scanareaaeriana a mediului inconjurator;
Jocuri si concursuri cu premii.

Orășelul Cunoașterii:
Exponate interactive:

 • Banca muzicala- esti un compozitor fara sa iti dai seama! Inchide circuitul electric si vei descoperi!
 • Copacul de coordonare – testeaza-ti atentia si rabdarea: coordonare ochi-mana. Nu te supara daca nu reusesti din prima incercare!

18:30-20:00 copiii care vor trece pe la stand vor putea interactiona cu trainerul nostru, incercand sa testeze mici experimente interactive de fizica amuzanta (forta centrifuga, mana magica, apa calatoare etc.)  20:00-22:00 experimente de chimie si fizica pentru publicul mai mare (ex Stii cata energie este intr-o bomboana?)

British Council:
British Council vă invită să aflați mai multe despre cea mai importantă competiție internațională de comunicare a științei, FameLab, chiar de la foști concurenți. Aceştia ne vor inspira cu pasiunea lor pentru știință, tehnologie, matematică, medicină, inginerie și arta de a vorbi despre subiecte din ştiinţă pe înțelesul tuturor. Copiii vor avea ocazia de a descoperi lumea ştiinţei şi de a-şi exersa engleza participând la activităţi interactive în limba engleză sub îndrumarea profesorilor noştri. Partenerii noștri de la Grupul Studenţilor Medicinişti cu Activitate Stiinţifică – SOMS ne vor introduce în universul subtil și fascinant al științelor biomedicale. Prietenii de la Learning HUB vor oferi activități interactive și ne vor povesti despre cursurile și atelierele lor pentru copii și părinți unde stiința, logica și tehnologia întâlnesc joaca și bucuria de a învăța. În plus, veţi afla mai multe informaţii despre resursele noastre disponibile pentru profesori şi toţi cei pasionaţi de ştiinţă ce pot fi accesate online sau la biblioteca British Council.

Universitatea de Științe Agronimice și Medicină Veterinară & Asociația “Justin Capra” vă așteaptă cu numeroase activități:

 • tehnologii innovative de cultivare a arbustilor si pomilor fructiferi
 • prezentari de soiuri noi de plante
 • tehnologii inovative de obtinere de noi plante adaptate climatului actual sau cu capacitatea de adaptare la schimbari climatice (prin inmultire in-vitro, altoiri multiple, etc. ) sau de prelucrare a produselor agroalimentare.

Activitatile se vor desfasura pe ateliere tematice si vor asigura dialogul si implicarea directa a vizitatorilor.

Rezultate obtinute vor fi evaluate de vizitatori, prin implicarea acestora in testarile din atelierele tematice:

 • vor gusta fructele soiurilor noi- exotice obtinute in cercetarea din USAMV –Kiwi, Curmale chinezesti, Banana Nordului;
 • vor intocmi fisele de evaluare a rezultatelor constatate;
 • vor experimenta functionarea dispozitivelor de studiere a zgomotului/sunetului;
 • vor experimenta functionarea dispozitivelor passive de activare electromagnetica a punctelor de acupunctura sau de masurare a efectelor acestora;
 • vor actiona dispozitivele de expandare a camerelor unei locuinte mobile (in macheta);
 • vor folosi in premiera vehiculul electric realizat de membrii asociatiei de inventatoriori. ..

Un PREMIU va fi oferit fiecarui grup de elevi care viziteaza standul USAMV Bucuresti & Asociatia Justin Capra” impreuna cu dirigintele sau un professor din scoala lor. Premiul va fi inmanat profesorului si este destinat grupului de “viitori cercetatori” (un DVD cu filme, publicatii, etc.)
Va asteptam sa va prezentam visele noastre devenind realitate!

Poliția Română Departamentul de Prevenire a Criminalității, Laborator Criminalistică și SIAS … (de completat)…

Environ:
Schimbarile climatice sunt realitate. iar pentru a combate efectele incalzirii globale este nevoie de actiune. Asociatia Environ isi propune sa le arate elevilor prezenti la Noaptea Cercetatorilor Europeni la Bucuresti si Brasov, cateva metode simple care, odate intrate in rutina zilnica produc efecte majore in ceea ce priveste protectia mediului si a climei. Totul, sub forma unor demonstratii practice si ale unui concurs interactiv cu intrebari din zona economisirii resurselor, a colectarii selective si reciclarii si a eficientei energetice. Cu aceasta ocazie Asociatia Environ prezinta cel mai nou proiect al sau: 50/50 – Cresterea eficientei energetice in unitatile de invatamant si invita scolile interesate sa se alature celui mai mare proiect educational european derulat in Romania in parteneriat cu UfU (Unabhängiges Institut für Umweltfragen) din Berlin, la initiativa Ambasadei Republicii Federale Germania la Bucuresti.

DX Explorers

Legaturi radio demostrative

 • legaturi locale
 • legaturi in reteaua nationala RoLink (retea de repeteoare cu retransmisie radio si prin internet)

 • legaturi la mare distanta in unde scurte

 • simulare legaturi

 • demonstratii telegrafie

 • Transmisie de date folosind Statia Spatiala Internationala & prezentare aparatura.

  Mai multe aici!

  Galerie