Festival de știință și literatură SF Sci+Fi FEST 2017, a doua ediție :)


Sci+Fi FEST 2017 30 septembrie – 1 octombrie la Biblioteca Națională a României (București, Blvd. Unirii nr. 22).

scififest2-leaderboard

VEZI AICI PROGRAMUL SCI+FI FEST 2017! (sau mai jos)

La fel ca în cazul primei ediții, sub egida „știință, imaginație și literatură SF” Sci+Fi FEST 2017 își propune să aducă în fața publicului larg oameni de știință, cercetători, inventatori, antreprenori, profesori universitari, alături de scriitori science fiction, critici și promotori ai SF-ului românesc.

Ce te așteaptă la Sci+Fi FEST 2017

În exterior (în parcarea bibliotecii):

 • ZONĂ DE CARTE SF&F: cele mai importante edituri de carte SF din România vor prezenta cele mai noi titluri de carte science fiction și fantasy în cadrul unor standuri special amenajate;

Vezi nominalizările premiilor pentru literatură SF

 • ZONĂ DE ASTRONOMIE – cele mai mari astrocluburi din România vin cu telescoape profesioniste (peste 20) și oferă observații astronomice, workshopuri și prelegeri de astronomie gratuite publicului;
 • ZONĂ ECO, dedicată tehnologiilor „verzi”, prietenoase cu mediul înconjurător: tehnologii eco, mașini electrice, roboți, etc.
 • ZONĂ CATERING, cu alimente și băuturi non-alcoolice.

În interiorul bibliotecii vor fi prezente:

 • standuri ale celor mai importante INSTITUTE DE CERCETARE și dezvoltaredin România;
 • Colțuri tematice speciale: colțul Marte – în care literatura științifică și science fiction își dă întâlnire cu știința; colțul Jules Verne – dedicat cărților și predicțiilor marelui scriitor;
 • Zonă de REALITATE VIRTUALĂ: echipamentele de VR cu demonstații live, interactive;
 • Zonă de ROBOTICĂ: roboți demonstrativi, interactivi; publicul va fi invitat să interacționeze și să controleze roboții;
 • Zonă de IMPRIMANTE 3D: demonstrații live, interactive cu publicul;
 • Zonă dedicată COPIILOR: va fi susținută de echipa Profesorului Trăsnit de la Fun Science și de ORĂȘELUL CUNOAȘTERII care va organiza spectacole tematice dedicate științei și scurte experimente științifice;
 • Zonă de GAMING: partenerii noștri de la PC Garage aduc 20 de stații de gaming performante cu ajutorul cărora copii se vor întrece în competiții de jocuri cu premii;
 • SCENA MARE a festivalului, amplasată în atriumul Bibliotecii: pe aceasta, vor fi prezentați toți expozanții, oamenii de știință și scriitorii SF vor ține prelegeri tematice și mini-conferințe; tot aici, se vor decerna premiile și vor avea loc concertele muzicale.

Deci nu uitați, în weekendul 30.09-01.10, Știință & Tehnică vă dă întâlnire la Biblioteca Națională din București, unde vă așteptăm în număr cât mai mare să celebrăm interacțiunea dintre știință și imaginație în cadrul celei de-a doua ediții Sci+Fi FEST!

PROGRAM

 

SÂMBĂTĂ 30 septembrie

ATRIUM BIBLIOTECA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

Ora 17:00 – DESCHIDEREA FESTIVALULUI
Fac onorurile profesorul ALEXANDRU MIRONOV, director onorific al Festivalului și Marc ULIERIU, redactor șef Știință & Tehnică

Orele 17:30-19:30 – „SCIENCE NIGHT”
Reprezentanții celor mai importante institute de cercetare din România expun în fața publicului cele mai noi și interesante descoperiri, proiecte și inovații în care sunt implicate elitele științei românești.

 • Dr. ing. Dragoș Tătaru, cercetător la INCDFP (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului): „Seismologia – instrument de educare și informare despre riscul seismic”
 • Ion Ursu, director la ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics)
 • reprezentant al IFIN-HH (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei)
 • Dr. Marian Zamfirescu, șeful Centrului Integrat de Tehnologii Avansate cu Laseri din cadrul INFLPR (Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației)
 • Dr. fiz. Doina Nicolae, de la INOE2000 (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Optoelectronică)
 • Dr. Roxana Bojariu, șef al secției de Climatologie de la ANM (Administrația Națională de Meteorologie): „Schimbări climatice”
 • Ing. Marius Gabriel-Cojocaru, de la INCAS (Institutul Național de Cercetare Aerospațială „Elie Carafoli”)

Ora 19:30 – „Situl arheologic de la Poiana Cireșului”
Adrian Nicolae, specialistul Știință & Tehnică în arheologie și paleoantropologie, discută cu Prof. univ. dr. Marin Cârciumaru și echipa sa despre activitatea și descoperirile făcute la unul dintre cele mai importante șantiere arheologice din România.

Ora 19:45 – George Buhnici
Cunoscutul prezentator „I Like IT” și omul din spatele proiectului Cavaleria.ro le împărtășește celor tineri câteva lucruri despre pasiunea pentru gadgeturi și tehnologie, dar și cum vede el viitorul high-tech.

Ora 20:00 – „Marea Expediție Americană by S&T”
Marc UlieriuCătălin BeldeaClaudiu Andone și Alexandru Mironov urcă pe scenă pentru a prezenta, în premieră pentru publicul din România, primele impresii din #MareaExpeditieAmericana, care a constat în întâlniri și interviuri cu cercetători străini și români de la mari instituții și companii din SUA, vizite ale unor monumente naturale unice și documentarea Marii Eclipse de Soare din 21 august.

Cu această ocazie, va fi lansată și ediția specială a revistei Știință & Tehnică, dedicată celei mai ample misiuni din istoria de peste 70 de ani a acestei publicații!

Programul în interiorul Bibliotecii Naționale se încheie cu un laser-show de zile mari, în jurul orei 21:00, însă în spațiul expozițional exterior vă așteptăm la observații astronomice.

ZONA FUN SCIENCE

Ora 18:00
Spectacole și experimente pentru copii, alături de Profesorul Trăsnit de la Fun Science și de specialiștii de la Orășelul Cunoașterii. Părinți, vă somăm să-i aduceți pe cei mici la Sci+Fi FEST 2017 – pentru că doar aici pot îmbina știința și distracția într-un mod foarte util!

ZONA ASTRONOMIE
exterior

19:30–23:00 – Observații astronomice
Luna, Saturn, stele duble, roiuri globulare, nebuloase și alte obiecte cerești

EXPOZIȚII INTERACTIVE PERMANENTE
interior & exterior

17:00–21:00
Cărți SF&F (cu vânzare), roboți, micro-roboți, drone, realitate virtuală, imprimante 3D, mașini electrice, tehnologii verzi, gaming, software educațional, telescoape, boardgames, etc.

Edituri prezente la festival: Humanitas, Nemira, Tritonic, Paladin, Millennium, Crux Publishing, Pavcon, Herald, Tracus Arte, anticariat de carte SF.

 

DUMINICĂ 1 octombrie

ATRIUM BIBLIOTECA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

Ora 11:45
Scriitorul Sorin Antohi ne vorbește despre un subiect care ar trebui să facă parte din bagajul de cultură generală al oricui: „Utopia: imaginație, știință, imaginar”

Ora 12:00
Îi cunoaștem pe tinerii care au participat și au câștigat medalii la numeroase concursuri internaționale pentru elevi, printre care și cea mai mare competiție de proiecte de cercetare pentru elevii de liceu, INTEL-ISEF 2017. Ei își dezvoltă proiectele în cadrul Centrului „Alexandru Proca” pentru Inițierea Tinerilor în Cercetare Științifică, al ICPE-CA (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică).

Ora 12:20
Andreea Petcu ne prezintă proiectul amenajării centrului de științe pentru copii Orășelul Cunoașterii.

Ora 12:40
Profesorul constănțean Ion Băraru ni-i prezintă pe elevii care, în această vară, au câștigat un foarte important concurs NASA, pe tema explorării spațiale. Totodată, în cadrul Sci+Fi FEST 2017, echipa constănțeană este responsabilă de „Colțul Marte”, unde cei interesați pot afla detalii despre proiectele cu care au câștigat numeroase alte premii internaționale până acum.

Ora 13:00
Astronomul amator Constantin Sprianu va prezenta rezultatele colaborării dintre astronomi amatori și profesioniști, din cadrul misiunii Pic du Midi din vara acestui an – cele mai bune imagini obținute până acum de pe Pământ cu planeta Saturn.

Ora 13:15
Elena Ovreiu, lector la Universitatea Politehnica București, în cadrul Facultății de Electronică și Telecomunicații, respectiv Facultății de Inginerie Medicală, ne vorbește despre ultimele inovații în domeniul tehnologiilor medicale.

Ora 13:30 – „Electromobilitatea – mai mult decât electromobilitate”
Oraan Mărculescu, specialistul în tehnologii verzi al Știință & Tehnică, vă invită la o dezbatere electrizantă despre un subiect extrem de important, alături de experți din domeniu: Alexandru Teodorescu (Renovatio), Alex Șeremet (BMW România), Paul Badea (Badsi), Claudiu Butacu (EFdeN) și Adrian Mihălțianu (jurnalist și scriitor).

Ora 14:15 – moment demonstrativ de SCRIMĂ

Orele 14:30-19:30 – „MARATON SF”
Scriitori și editori de literatură SF&F le oferă celor interesați un maraton de discuții, prezentări și lansări de carte.

 • Florin Stanciu: „Inteligența artificială: între distrugere și salvare” și avanpremieră din romanul „Omnium” (în curs de apariție în colecția Nautilus)
 • Liviu Surugiu: „E timpul să intrăm în Asimov’s Magazine”
 • Dan Doboș: dezbatere „Știință și science-fiction”. Invitați: Sebastian A. Corn, Alexandru Lamba, Florin Stanciu, Dănuț Ungureanu
 • EDITURA NEMIRA: Noutățile SF&F de la colecția Nautilus – Alexandra Florescu, Georgiana Vlădulescu, Roxana Chirilă, Horia Nicola Ursu
 • EDITURA TRITONIC: lansări de carte Teodora Matei (Aripile tatălui), Lucian-Dragoș Bogdan & Teodora Matei (Sindromul Charlotte), Rodica Bretin (Fecioara de fier), Marian Truță (Vremea renunțării și alte povestiri), alături de editorii Michael Haulică și Bogdan Hrib
 • Horia Nicola Ursu: dezbatere „Traducerea de science-fiction”. Invitați: Iulia Anania, Laura Ciobanu, Ona Frantz, Alexandra Fusoi
 • EDITURA CRUX: discuție „Neo-medievalism în SF şi fantasy”. Participă Oliviu Crâznic şi Ana-Maria Negrilă
 • EDITURA PAVCON: Constantin Pavel lansează, alături de autori, seria „România sub asediu” – Furia Fiarelor (de Florin Purluca), Marile migrații (de Aurel Cărășel), Noaptea lemurienilor (de Florin Giurcă)
 • Liviu Szoke: dezbatere „A fi scriitor în România”. Invitați: Miloș Dumbraci, Emil Duhnea, Alexandru Lamba, Ana-Maria Negrilă, Dănuţ Ungureanu, Lucian-Dragoș Bogdan, Mihai Alexandru Dincă
 • Alexandru Lamba: „Relativitatea, între paradoxul lui Fermi şi sfera Dyson”

Ora 19:30
DECERNAREA PREMIILOR Sci+Fi FEST 2017 PENTRU LITERATURĂ SF

ZONA FUN SCIENCE

Ora 14:30
Spectacol pentru copii Profesorul TRĂSNITdans / experimente științifice / workshop

Ora 18:00
Atelier Demonstrativ susținut de echipa Orășelul Cunoașterii și experimente de fizică distractivă

ZONA ASTRONOMIE
exterior

19:30–23:00 – Observații astronomice
Luna, Saturn, stele duble, roiuri globulare, nebuloase și alte obiecte cerești

EXPOZIȚII INTERACTIVE PERMANENTE
interior & exterior

11:00–21:00
Cărți SF&F (cu vânzare), roboți, micro-roboți, drone, realitate virtuală, imprimante 3D, mașini electrice, tehnologii verzi, gaming, software educațional, telescoape, boardgames, etc.

Edituri prezente la festival: Humanitas, Nemira, Tritonic, Paladin, Millennium, Crux Publishing, Pavcon, Herald, Tracus Arte, anticariat de carte SF.

Deci nu uitați, în weekendul 30.09-01.10, Știință & Tehnică vă dă întâlnire la Biblioteca Națională din București, unde vă așteptăm în număr cât mai mare să celebrăm interacțiunea dintre știință și imaginație în cadrul celei de-a doua ediții Sci+Fi FEST!

#SciFiFEST

Director onorific al Sci+Fi FEST 2017: profesorul ALEXANDRU MIRONOV

Director artistic Sci+Fi FEST 2017: regizor ALICE BARB

ORGANIZATORII Sci+Fi FEST 2017:

 

Galerie