Hatzegopteryx – un balaur românesc care merită o poveste internaţională


Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Dino Parc Râşnov şi Muzeul Naţional de Geologie au plăcerea de a vă invita la conferinţa „Dinozauri şi pterozauri în Geoparcul dinozaurilor Ţara Haţegului: O lume cu pitici şi giganţi la sfârşitul Erei dinozaurilor” susţinută de către Prof. Univ. Dr. Dan Grigorescu.

Sâmbătă, 30 iulie începând cu ora 17:00, în Sala Multimedia a Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vom afla răspunsuri la întrebări precum ”cine sunt şi cine nu sunt dinozaurii, cum se descoperă şi cum se reconstituie ei, de ce au dispărut dinozaurii şi, odată cu ei, pterozaurii”, totul într-o conferinţă interactivă şi deosebit de antrenantă.

Vom afla împreună cum arată „viaţa” în fascinanta „insulă Haţeg” la sfârşitul Mezozoicului, dar şi despre Hatzegopteryx – cel mai mare animal zburător din toate timpurile.

Un adevărat paradox pentru fauna cu „dinozauri pitici” din Ţara Hațegului, uriaşul pterosaur denumit Hatzegopteryx thamemba sau „înfricoşătorul înaripat din Haţeg” avea dimensiuni gigantice, care depăşeau lungimea celui mai mare dinozaur din fauna fosilă a Haţegului. Greutatea lui, în schimb, nu era mare, acest lucru fiind necesar pentru ca el să poată zbura, dimensiunile sale reprezentînd limita pe care o poate atinge un organism adaptat unei vieţi de zburător, afirmă paleontologul român într-una din lucrările sale.

Participanţii la conferinţa îl vor putea admira pe Hatzegopteryx thambema, ca vedetă a expoziţiei temporare „Aripi peste timp” , într-o reproducere la scară naturală a giganticului zburător, cu o deschidere a aripilor de 12 metri şi cu un craniu care măsoară aproape 3 metri, realizată conform ultimelor descoperiri făcute de Prof. Univ. Dr. Dan Grigorescu, care a descoperit fragmente fosilizate ce au condus la descrierea speciei.

Participarea la conferinţă e gratuită!

Vă aşteptăm cu drag!

Detalii: www.antipa.ro şi pe pagina de Facebook a Muzeului de Istorie Naturală „Grigore Antipa”: www.facebook.com/muzeulantipa.

Înscrierea participanţilor se face prin telefon la 021 305 60 31.

Expoziţia temporară „Aripi peste timp” este deschisă în perioada 28 iulie-14 august la Muzeul Antipa (și include și un pteranodon animatronic). În aceeași perioadă, un craniu de dinozaur de 3 metri lungime și un Triceratops, pot fi vizitate la Muzeul Național de Geologie.

Mai multe aici!

Galerie