Pian pentru bebelusi


music_1000006930-120613int

Agenda Culturala PENTRU COPII va invita la un „Pian pentru bebelusi” , miercuri, 29 aprilie, ora 10.00, in sala Euphoria a Bibliotecii Nationale (sediul nou).

Multumesc gazdei pentru generozitate si echipei Mozartinno – http://mozartinno.ro/ care sustine pro-bono aceasta a doua editie a evenimentului.

Muzica este arta de a exprima sentimente si idei cu ajutorul sunetelor, combinate intr-o maniera specifica.  Spre deosebire de alte forme artistice, muzica se adreseaza si este receptata de oameni in mod direct. Abilitatea de a aprecia si a raspunde la muzica este o calitate innascuta a fiintei umane. Aceasta abilitate nu are varsta, nu depinde de educatia muzicala si, de obicei, ramane nealterata de catre handicap, rana sau boli.

Pentru bebelusi (pentru care, o scurta perioada de timp, comunicarea verbala este o forma neadecvata sau dificila de exprimare personala) muzica ofera un spatiu sigur pentru exteriorizarea sentimentelor, angajarea in explorare (alaturi de parinte) sau experimentarea unei stari de bine.

Muzica clasica poate avea un efect linistitor asupra bebelusului, poate reduce tensiunile individuale si interpersonale si poate oferi consolare. Sa nu uitam ca, prin muzica, pot fi reflectate toate aspectele fundamentale ale sensibilitatii umane (bucurie, ura, dor, melancolie etc.). De asemenea, muzica poate avea un efect activator, mobilizand pentru activitate si imprimand ritm acesteia. Sau poate permite evadarea; aceasta evadare putand fi benefica – in sensul in care contribuie la dezvoltarea imaginatiei si creativitatii.

Cu toate acestea, „Pian pentru bebelusi” nu inseamna educatie muzicala. Cu toate ca prin participarea la auditii, adultii isi pot insusi, in mod exceptional, anumite deprinderi muzicale de baza (din cele ce vor fi explicate de catre pianistii participanti – in general, profesori de pian), deprinderi sau informatii pe care, apoi, le pot da mai departe copiilor, educatia muzicala nu este obiectivul acestei activitati. Dar este din ce in ce mai acceptat ca, cu ajutorul muzicii, bebelusii pot deveni motivati sa experimenteze si sa invete lucruri noi.

„Pian pentru bebelusi” poate fi privit ca pe un eveniment de stimulare prin muzica – unde muzica este utilizata pentru a facilita si un altfel de contact intre parinte si bebelus, in cadrul unui mediu securizat/nt, indiferent de dificultatile pe care le are (si pe care restul parintilor le pot intelege, de asemenea). O participare constanta la astfel de evenimente poate contribui la consolidarea deprinderilor sociale cum ar fi: constientizarea celorlalti, aprecierea prezentei celorlalti membri ai grupului, ascultarea celuilalt, asteptarea randului etc. Ne dorim ca stimularea prin muzica care se intampla in timpul unei auditii „Pian pentru bebelusi” sa fie sigura, sa fie un mod neamenintator de a fi in prezenta altei persoane (a parintelui) si a a altor persoane (ceilalti) care „sunt pe aceeasi lungime de unda”. Putem enumera si alte achizitii/ contributii posibile pentru participarea constanta la astfel de evenimente (in subsidiar, gandindu-ma la varsta participantilor, imi doresc ca ele sa devina lunare): consolidarea miscarilor simultane si coordonate, dezvoltarea capacitatii de discriminare, dezvoltarea perceptiei spatiale si temporale, cresterea capacitatii de concentrare a atentiei, stimularea capacitatilor perceptive, dezvoltarea capacitatii de identificare a relatiilor existente intre obiecte, cresterea capacitatii de comunicare, cresterea gradului de sociabilitate, sustinerea afectiva si furnizarea de reguli de respectat, stimularea creativitatii…

Dar, pana la urma, „Pian pentru bebelusi” isi propune initierea, mentinerea si dezvoltarea unei relatii bazate pe muzica intre bebelusi si comunitatea in care acestia au venit pe lume. Este un mod de a recunoaste prezenta lor ca si persoane cu drepturi culturale depline, in aceasta comunitate. Cu totii avem nevoie de muzica iar muzica nu are varsta. Lumea sunetelor este universala.

Dragi parinti de bebelusi, va asteptam!

Multumim Bibliotecii Nationale pentru sustinere!

🙂

PS: Adresa evenimentului pe Facebook este aceasta:

https://www.facebook.com/events/1571336219813570/

Pian pentru bebelusi

Un gând despre &8222;Pian pentru bebelusi&8221;

Comentariile nu sunt permise.