AGENDA CULTURALA PENTRU COPII – luna decembrie


BUNA ZIUA COPII SI PARINTI!

Pe scurt, in aceasta luna:

>> Prima sambata din luna –intrari libere la diverse muzee

>> “Ateliere de poveste” cu Selma Lagerlöf la Biblioteca Ion Creangă

>> Luna bogata pentru copii la OPERA NATIONALA

>> Spectacole/ concerte cu intrare libera la Universitatea de Muzica

>> Fundatia Principesa Margareta a Romaniei: o noua selectie in cadrul programului de burse Tinere Talente, editia 2014.

>> Salonul internațional de Artă Naivă

(Cautati detaliile mai jos, in buletinul informativ.)

Mici anunturi:

1. Dupa cum probabil ati observat, eu acord destul de mult spatiu (si timp) evenimentelor pentru copiii organizate de / in cadrul institutiilor finantate din bani publici. Va puteti face o idee despre partea privata (bine dezvoltata) a culturii/ ofertelor culturale pentru copii consultand blogul Agendei si sectiunea de “postari apartinand altor autori” (recent posts by others) pe pagina facebook a Agendei – sau alte site.uri de parinti si copii… J

AGENDA CULTURALA PENTRU COPII – luna decembrie

ATENEU – http://fge.org.ro

Filarmonica “George Enescu”, Asociatia “Clasic e fantastic” si Colegiul de Muzica “Dinu Lipatti” anunta cel de al treilea concert din stagiunea “Clasic e fantastic.Cum sa întelegem muzica”: “Acrobatii de corzi si clape, piese de mare virtuozitate” – duminica, 8 decembrie 2013, ora 11.00.

Biletele se pun în vânzare la casa de bilete a Ateneului Român. Categorii de preturi: 20 lei cat.I, 15 lei cat.II  Se fac rezervari pentru grupuri ?colare.

Informatii/rezervari la: info@fge.org.ro. Telefon: +40-21-315 6875 – Casa de Bilete.

“In proiectul de educatie prin si pentru muzica, aflat la cea de a patra stagiune, Clasic e fantastic. Cum sa întelegem muzica, genului liric – opera, teatrul muzical – i-au fost dedicate câteva dimineti de duminica ce s-au bucurat de un foarte mare success. Sa amintim Personaje de poveste, Wagner si Verdi, Povestea micului Pan (vezi http://www.clasicefantastic.ro). Traditia cere ca spectacolul propriuzius de opera/teatru muzical, sa fie precedat de o Uvertura ( în franceza ouverture, în germana Ouvertüre, în italiana overtura – în toate limbile cu aceeasi semnificatie de a deschide/deschidere) care, doar cu ajutorul orchestrei, sa creeze atmosfera potrivita desfasurarii actiunii si sa ofere publicului, pentru prima oara, principalele teme muzicale ce vor însoti si caracteriza personajele. Pentru a întelege cum este alcatuita si ce vrea sa ne spuna compozitorul prin aceasta, mai lunga sau mai scurta pagina muzicala introductiva, am ales, din repertoriul universal, câteva dintre cele mai celebre uverturi care, datorita frumusetii lor, si-au facut loc, în timp, si în programele concertelor simfonice, ca piese de sine statatoare. Pentru prima oara , proiectul Clasic e fantastic. Cum sa întelegem muzica se bucura de concursul unei orchestre tinere, alcatuita din elevi ai Colegiului de Muzica “Dinu Lipatti” din Bucuresti, dirijata de Nicolae si Andrei Racu. Le salutam participarea si speram într-o lunga si frumoasa colaborare. “

Concertul nu este recomandat copiilor sub sapte ani. (of of of…)

BIBLIOTECA METROPOLITANĂ – www.bibliotecametropolitana.ro

Mergeti la biblioteca din cartierul dvs.: acolo se organizeaza mereu tot felul de activitati interesante, cu acces liber!

EXEMPLE de ateliere, recitaluri, conferinte, evenimente organizate pentru copii:

>> Acces gratuit – ATELIERE DE POVESTE cu Selma Lagerlöf

la Biblioteca Ion Creangă ( 3 – 20 decembrie 2013)

Atelierele îşi propun o așteptare-altfel a sărbătorilor de iarnă prin lecturi din poveștile autoarei suedeze și nu numai, prin împodobirea bradului doar cu podoabe și decorațiuni realizate de copii, prin oferirea de obiecte-cadou hand-made, prin joc și lucrul în echipă necompetitiv, socializare, prin frumos și originalitate ca valori esenţiale în educaţia copiilor.

Atelierele gratuite în totalitate se vor desfăşura sub forma unei șezători, fiind iniţiate de câte o lectură din poveştile existente în colecţia bibliotecii, copiii şi adolescenţii familiarizându-se cu tradiţiile româneşti, suedeze dedicate sărbătorilor de iarnă, punctând, în principal cele trei sărbători: Sfântul Nicolae, Moş Crăciun şi trecerea de la Anul Vechi la Anul Nou.

Atelierele se vor finaliza cu o serbare şi o strângere de jucării pentru copiii din Centrul de plasament “Sfântul Vasile”din Sectorul 4 al Capitalei, unde biblioteca, în colaborare cu Asociaţia Young Initiative, desfăşoară proiecte în comun.

Program:

10 decembrie – Lectură „Marele dans al cocorilor la Kullaberg”/ Atelier de pictat cârlige şi nuci

Vor fi pictate cu motive tradiţionale româneşti şi suedeze diferite obiecte din lemn.

11 decembrie – Atelier de ghirlande. Scrisoarea către Moş Crăciun şi căsuţa Moşului/ Lectură din „Carte de Crăciun”. Se va confecţiona o cutie poştală pentru strângerea scrisorilor către Moş Crăciun şi se vor confecţiona ghirlande pentru decorarea spaţiului bibliotecii.

12 decembrie – Seară de poveşti de Crăciun din folclorul suedez şi din „Legendele” Selmei Lagerlof. Atelier de lectură și desene-ilustraţii ale poveştilor

13 decembrie – Lectură „Urciorul de pământ”/ Atelier de lampioane din hârtie şi borcane pictate. Vor fi confecţionate lampioane din hârtie ce se vor decora şi se vor picta borcanele ce vor purta zecile de lumânări pentru a căuta piticii, spirite ale sărbătorii şi bucuriei de a fi.

17 decembrie- Lectură „Înţeleapta din Ulvasa”/ Atelier din omuleţi de zăpadă. Se vor confecţiona omuleţi de zăpadă din ….surpriză!!! Vă spunem când ajungeți!

18 decembrie – Lectură „Vulturul Gorgo”/ Atelierul de confecţionat reni şi globuri din materiale reciclabile Unele materiale pe care în mod firesc le aruncăm pot fi folosite pentru transformarea lor în obiecte frumoase de aşezat în casă.

19 decembrie – Lectură „Visul. Sosirea”/ Atelier de pictat linguri de lemn şi de cusut trăistuţe din pânză Lingurile de lemn se transformă în frumoase păpuşi zâmbitoare, iar trăistuţele pot adăposti jucăriile, caietele şi oglinjoara fetelor.

20 decembrie – Serbarea de Moş Crăciun/ Serbarea de Moş Crăciun va consta în punerea în scenă a unei piese de teatru coordonată de actriţa Lavinia Munteanu. Se vor pregăti colinde.

Bradul din bibliotecă și cel natural din curtea bibliotecii vor fi împodobiți cu podoabe și decorațiuni create de copii pe măsură ce acestea sunt realizate.

Echipa de proiect: Clara, Maggie, Cristina și Gabriela.

https://www.facebook.com/ioncreanga.biblioteca

>> Acces gratuit – Cursuri de origami (7-12 ani) @ Biblioteca Metropolitana

Cursuri de origami pentru copii cu vârste între 7 şi 12 ani

Obiective:

-cunoaşterea diversităţii şi valorilor resurselor pe care le are publicul foarte tânăr în bibliotecă.

-dezvoltarea aptitudinilor copiilor (stimularea gândirii și fanteziei, dezvoltarea simțului tactil), prin învăţarea de lucruri noi, diferite de cele din mediul educaţional formal

-încurajarea dezvoltării de relaţii mai apropiate între bibliotecă, copii, părinţi, şcoală, parteneri, alţi utilizatori

-promovarea serviciilor oferite de Biblioteca Metropolitană Bucureşti

INFORMAŢII UTILE:

Filiala MARIN PREDA

010121 Bucureşti

Sectorul 1: Str. Ştirbei Vodă, 168

Telefon: + 4 021 539.65.18

E-mail: filiala_mp@bibliotecametropolitana.ro

Staţia Eroilor – Metrou

Staţia Berzei – Autobuzele: 126, 137,138, 168, 226, 268, 368

Staţia Casa Studenţilor – Troleibuzul 85

http://www.bibliotecametropolitana.ro

http://www.dacoromanica.ro

Alte exemple:

11 aprilie – 31 decembrie 2013 / Filiala pentru Copii şi Tineret ION CREANGĂ – Atelier de teatru – Teatrul de Păpuşi Licurici

25 iunie – 10 septembrie 2016 / Filiala pentru copii şi tineret ION CREANGĂ – Ateliere creative pentru copii

27 septembrie – 13 iunie 2014 / Filiala NICOLAE LABIŞ – Cursuri de origami

2 noiembrie – 8 februarie 2014 / Filiala NICOLAE BĂLCESCU – Limba engleză – aprofundare prin exerciţii

5 octombrie – 28 iunie 2014 / Filiala NICOLAE BĂLCESCU – Nevoia de libertate – atelier de teatru

1 octombrie – 30 iunie 2014 / Filiala NICHITA STĂNESCU – Atelier quilling şi origami

1 octombrie – 30 iunie 2014 / Filiala NICHITA STĂNESCU – Ce poţi face cu cuvintele? – Atelier de lectură

18 septembrie – 30 iunie 2014 / Filiala NICHITA STĂNESCU – Atelier – teatrul de umbre

25 februarie – 21 decembrie 2013 / Filiala NICHITA STĂNESCU – Dezvoltare personală prin teatru, joc şi improvizaţie

6 februarie – 20 decembrie 2013 / Filiala NICHITA STĂNESCU – Navigăm într-un univers … de idei !

7 ianuarie – 21 decembrie 2013 / Centrul Cultural OCTAVIAN GOGA – Micii prieteni ai bibliotecii

5 ianuarie – 21 decembrie 2013 / Filiala GEORGE COŞBUC – În armonie cu natura

5 ianuarie – 21 decembrie 2013 / Filiala GEORGE COŞBUC – Prietenie, dar de nepreţuit (un fel de grup de suport)

Pana la 1 octombrie 2013 / Filiala DIMITRIE BOLINTINEANU – Curs de inițiere în limba franceză

Atelier “Micul fotograf” – Central Cultural Elena Farago

Auditii – Mediateca George Enescu

Pentru detalii despre adresele filialelor si alte informatii despre evenimentele anuntate mergeti la http://www.bibliotecametropolitana.ro/calendar-conferinte.aspx?c=1 sau http://www.bibliotecametropolitana.ro/auditorium.aspx?c=1

BIBLIOTECA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI, sediul nou – http://www.bibnat.ro/

>> Programul sălii de lectură pentru copii şi tineret: luni-vineri intre 10.00 – 18.00

Sala este o minunatie! Merita vizitata!

>> S-a deschis “AMERICAN CORNER” la Biblioteca Națională a României – un centru de resurse şi informare pentru publicul de toate vârstele interesat de cultura şi societatea americană. Se vor organiza discuţii cu experţi americani în diferite domenii, programe de perfecţionare a limbii engleze, vizionări de filme urmate de dezbateri, întâlniri cu diplomaţi americani, ateliere, expoziţii, cluburi de lectură, prezentări privind oferta de studii în SUA, evenimente speciale dedicate sărbatorilor americane. American Corner este situat în corpul E, etajul 1, sala E 01-03.

Mai multe despre evenimentele culturale organizate de American Corner Bucureşti aici https://www.facebook.com/ACBucharest

>> Muzeul Benzii Desenate – În intervalul 12 septembrie 2013 – 31 mai 2014, la Biblioteca Nationala a României (spatiul expozitional Palimpsest – Mezanin) are loc expozitia Arta Benzii Desenate, în cadrul proiectului de autor Muzeul Benzii Desenate. Intrarea este libera.

>> Expozitie: “150 de ani de la înființarea Facultății de Litere din Universitatea București”  Intrarea este liberă.

În perioada 1 noiembrie – 31 decembrie 2013, Biblioteca Naţională a României organizează cu prilejul aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti o expoziţie care reuneşte documente ce au aparţinut unor personalităţi ale căror nume sunt indisolubil legate de activitatea culturală şi didactică a acestei prestigioase unităţi de învăţământ superior românesc.

Cu această ocazie, în spaţiul denumit „Curtea lui Dionis” (Intrarea dinspre Tribunal), pot fi vizionate documente aflate la Colecţiile Speciale ale Bibliotecii Naţionale a României, Cabinetul de Manuscrise, Cabinetul de Fotografii şi Arhiva Istorică.

>> DReam (Digital Resources – Easy to access and manage) – un proiect (intersant) de accesibilizare a Bibliotecii Naţionale pentru persoanele cu dizabilităţi vizuale

Susţinut de către Fundaţia Orange România, proiectul DReam oferă produse şi servicii accesibilizate persoanelor nevăzătoare şi cu vedere slabă, astfel încât acestea să poată consulta documente şi informaţii, simultan şi neîngrădit, în condiţii egale cu ceilalţi utilizatori ai bibliotecii.

_____________________________________________________________

Nota mea la acest proiect:

Deci Biblioteca Nationala a devenit accesibila pentru nevazatori, cu sprijinul Fundatiei Orange! Bravo Fundatie!

Din punctual meu de vedere exista si un castig pentru copiii mai mici (care inca nu citesc “pe litere”): este vroba de functia de „Cititoare de ecran – soft-uri ce redau vocal, în mai multe limbi, informaţia afişată pe monitorul computerului”. Cred ca aceasta functie poate fi folosita cu succes si ca „dictionar” pentru copiii maruntei interesati de cine stie ce domeniu… Mai avem printre noi, cititorii, parinti care cred in promovarea multilingvismului la varste mici?

_____________________________________________________________________

Contact:

Adriana-Elena Borună / Serviciul Cercetare. Dezvoltare, Biblioteca Națională a României

E-mail: adriana.boruna@bibnat.ro accesibilitate@bibnat.ro

Tel: 021 3142434 int. 1120// https://www.facebook.com/proiectulDReam

ARCUB

Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti – www.arcub.ro

>> Expoziție de pictură: Întâlnire cu Capodopere

7.12.2013-10.12.2013, Foaierul ArCuB

Un demers de excepţie din domeniul artelor plastice, inclus în agenda ArCuB, îl reprezintă Expoziţia de Pictură „Întâlnire cu Capodopere”, realizată de Galeria de Artă Grimberg.

Între 7 şi 10 decembrie, peste 100 de lucrări de o incontestabilă valoare artistică, purtând semnături ale unor artişti români celebri pe piaţa internaţională, sunt expuse în foaierul Sălii ArCuB.

Galeria de Artă şi Casa de Licitaţii Grimberg este una dintre cele mai noi instituţii de profil din Bucureşti, deschisă în toamna anului 2013.

În intenţia de a lărgi orizonturile publicului – în special pe cele ale tinerei generaţii – evenimentul oferă acces gratuit tuturor vizitatorilor, prilejuind o întâlnire rară cu lucrări originale deosebit de valoroase. În premieră, iubitorii de frumos pot admira creaţii semnate de unii dintre cei mai importanţi şi bine cotaţi artişti autohtoni: Nicolae Tonitza, Theodor Aman, Theodor Pallady, Corneliu Baba, Ion Ţuculescu, Camil Ressu, Iosif Iser, Gheorghe Pătraşcu şi mulţi alţii.

Expoziţia prilejuiește şi lansarea primului Catalog al Galeriei, un album de colecţie, de o calitate grafică şi editorială corespunzătoare valoroşilor autori prezentaţi.

„Întâlnirea cu capodoperele“ se va încheia cu Licitaţia Casei Grimberg.

CASA DE CULTURĂ A STUDENŢILOR BUCUREŞTI – www.ccs.ro

Acces liber spectacole „Mica săptămână de muzică veche”, ediţia a V-a

Vă invităm şi vă aşteptăm cu voie bună.

6 decembrie – NOMEN EST OMEN 19.30

7 decembrie – TRUVERII – 19.30

Detalii: http://www.ccs.ro/index.php/anunturi/168-mica-saptamana-de-muzica-veche

CENTRUL CULTURAL NICOLAE BALCESCU – http://centrulculturalnb.ro/

>> “Fetita cu chibrituri” – duminica 08.12, ora 11:00 si duminica 15.12 ora 11:00

Distribuţia: Monica Alexandrescu, Claudia Negroiu, Rǎzvan Dragu, Dan Apǎvǎloaie

Scenografia, costumele, afişul: Aurel Pǎtraşcu

Scenariul, regia, ilustraţia muzicalǎ: Claudia Negroiu

Pret bilete: 8 lei/copil si 10 lei/adult

Mai multe http://centrulculturalnb.ro/?p=2039

CENTRUL CULTURAL „ION MANU” OTOPENI – http://ionmanu.ro/ ‎  

Nu sunt anuntate spectacole pentru copii in urmatoarele 2 saptamani.

CENTRUL CULTURAL TURC YUNUS EMRE BUCURESTI – https://www.facebook.com/bukresyunusemre

Nu sunt anuntate spectacole pentru copii in urmatoarele 2 saptamani.

CENTRUL NATIONAL AL DANSULUI – http://www.cndb.ro/

CNDB răspunde repetatelor solicitări primite de la părinți de a organiza cursuri pentru copii și inițiază, începând cu luna noiembrie, două cursuri de dans contemporan pentru copiii cu vârste cuprinse între 5-7 ani și respectiv 7–11 ani.

Dansul aduce numeroase beneficii pentru dezvoltarea fizică, mentală si psihologică a copiilor: le creează o condiție fizică bună, le îmbunătățește coordonarea, echilibrul și flexibilitatea, îi relaxează și îi distrează, le crește concentrarea, le îmbunătățește memoria, îi ajută să își dezvolte abilitățile sociale, le dezvoltă încrederea în forțele proprii și stima de sine.

Cursurile vor fi susținute de coregrafa Silvia Călin și se vor desfășura după cum urmează:

Grupa 5 -7 ani Cursuri în ziua de marți (12, 19, 26 noiembrie, 3, 10, 17 decembrie)

Ora 17.30 – 18.30 Spațiul: Sala Stere Popescu, CNDB (B-dul Mărășești 80 – 82)

Preț curs (6 întâlniri) – 120 lei

Grupa 7 – 11 ani

Cursuri în ziua de joi (14, 21, 28 noiembrie, 5, 12, 19 decembrie)

Ora 17.30 – 18.30 Spațiul: Sala Stere Popescu, CNDB (B-dul Mărășești 80 – 82)

Preț curs (6 întâlniri) – 120 lei

Înscrierile se fac la adresa andreea.novac@cndb.ro până la data de 8 noiembrie.

Plata se face chiar înainte de începerea cursurilor. Taxa de participare se achita integral.

Prezentarea cursurilor – coregrafa Silvia Călin:

“Cea mai bună metodă pe care o știu pentru a-i învăța pe copii lucruri serioase este jocul. Inventăm, ne jucăm, improvizăm și ne activăm resursele creative, ne folosim imaginația și gândirea creativă pentru a descoperi lucrurile fabuloase pe care le putem face cu corpul nostru. Inventam un limbaj al propriului nostru corp, cu care mai apoi spunem povești. De cele mai multe ori nu ne conștientizăm mișcările și considerăm corpul un mijloc de transport al minții. În această ora vom proceda invers: ne vom folosi mintea pentru a simți mișcările.”

Mai multe aici

http://www.cndb.ro/cursuri-de-dans-contemporan-pentru-copii-si-neprofesionisti.html

Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București – http://creart.ro

>> Expoziţia Crăciunul Ilustrat la galeria CreArt

În data de 2 decembrie 2013, cu sprijinul creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Clubul Ilustratorilor începe expoziția ”Crăciunul Ilustrat”, ce va fi găzduită chiar la sediul creart din Piața Alexandru Lahovari, nr. 7 și va dura până la data de 2 februarie 2014. Expoziția va consta atât în lucrările originale cât și în printurile a 10 artiști – Stela Lie, Adriana Oprița, Sebastian Oprița, Emanuela Balint, Veronica Neacșu, Luminița Dumitrache, Margareta Udrescu, Oana Ispir, Mihaela Paraschivu, Alexandra Rădulescu. Alături de cei doi asistenți ai săi, Adriana Oprița și Sebastian Oprița, Stela Lie va avea rolul de curator.

Detalii http://creart.ro/blog/?p=130

PALATUL NATIONAL AL COPIILOR – http://www.palatulnationalalcopiilor.ro/

>> Acces gratuit – Festivalul Fulgilor de Nea

Festivalul Fulgilor de Nea ii asteapta pe micutii bucuresteni sa se plimbe cu renii lui Mos Craciun, sa se joace si sa se bucure de spectacole. Evenimentul se va desfasura in perioada 04.12.2013 – 08.12.2013, la Palatul National al Copiilor.

Copiii care merg la Festivalul Fulgilor de Nea vor avea ocazia sa participe la o multitudine de jocuri si concursuri atractive la care vor primi diplome si premii, la spectacole oferite de copii talentati in domeniul muzicii si dansului, precum si la spectacole de teatru, musicaluri si  concerte ale unor artisti consacrati.

Programul zilnic este in intervalul orar 10.00 – 18.00, cu pauza intre orele 12.00 – 14.00.

Plimbare cu renii lui Mos Craciun le pot face intre orele 10.00 – 12.30, vineri si sambata.

Intrarea este gratuita!

Programul activitatilor din cadrul evenimentului:

Vineri 06.12.2013

Orele 10:00 – 12:00

Comoara spiridusului, Traseul lui mos craciun, Atelier creatie – felicitari

– orele 14:00 – 18:00: Karaoke, Nasul renului, Concert – andreea banica

Sambata 07.12.2013

orele 10:00 – 12:00

Atelier creatie brazi, Povesti mos craciun, Spectacol teatru

– orele 14:00 – 18:00

Dans, Nasul renului, Saculetul fermecat, Micul priceput, Concert – crbl

Duminica 08.12.2013 – orele 10:00 – 12:00

Mos craciun, Dans, Karaoke, Flashmob, Spectacol dans

>> Acces gratuit – spectacole pentru copii:

jo. 19 dec. 2013        18:00 – 20:00 (Atentie aceasta data se poate schimba)

vi. 20 dec. 2013        18:00 – 20:00 (Atentie aceasta data se poate schimba)

>> Concert caritabil – coruri de copii din diferite regiuni ale tarii si din Europa.

Repertoriul de cantece traditionale de Craciun are tema: “De Craciun, ajuta-ma sa fac singur”. Spectacolul se va desfasura cu incepere de la ora 11.00 pe 23.12.2013 la Palatul National al Copiilor. Participa formatii de copii. Costul biletelor va fi intre 15-25 Ron. Fondurile vor fi colectate in beneficiul primului centru educational Montessori gratuit pentru copii. Va asteptam sa cumparati bilete din timp pentru a beneficia de locuri la preturi avantajoase.

>> Programul MINICINEMA continua – program special pentru copii şi adolescenţi, (aprox.) in fiecare sambata si duminica de la orele 11.00 si 13.00. Bilete: 5 / 8 lei

LUNA DECEMBRIE LA CINEMATECA ROMANA:

Cinemateca Eforie (Sala Jean Georgescu)

Sambata, 7 decembrie

11:00 Minicinema (filme pentru copii si adolescenti): VERONICA (Romania, 1973; feerie muzicala) – R: Elisabeta Bostan – Cu: Lulu Mihaescu, Margareta Paslaru, Dem Radulescu, Vasilica Tastaman, Angela Moldovan, George Mihaita

13:00 Minicinema (filme pentru copii si adolescenti): VERONICA SE INTOARCE (Romania, 1973; feerie muzicala) – R: Elisabeta Bostan – Cu: Lulu Mihaescu, Margareta Paslaru, Florian Pittis, Dem Radulescu, Vasilica Tastaman, Violeta Andrei, Angela Moldovan, George Mihaita

Duminica, 8 decembrie

11:30 Minicinema (filme pentru copii si adolescenti): VERONICA (Romania, 1973; feerie muzicala) – R: Elisabeta Bostan – Cu: Lulu Mihaescu, Margareta Paslaru, Dem Radulescu, Vasilica Tastaman, Angela Moldovan, George Mihaita

13:30 Minicinema (filme pentru copii si adolescenti): VERONICA SE INTOARCE (Romania, 1973; feerie muzicala) – R: Elisabeta Bostan – Cu: Lulu Mihaescu, Margareta Paslaru, Florian Pittis, Dem Radulescu, Vasilica Tastaman, Violeta Andrei, Angela Moldovan, George Mihaita

Sambata, 14 decembrie

12:30 Minicinema (filme pentru copii si adolescenti) + Al. G. Croitoru, 80 de ani: LUPUL MARILOR (Romania-RFG-Franta, 1972; film de aventuri, adaptare dupa Jack London) – R: Al. G. Croitoru, Wolfgang Staudte – Cu: Raimund Hamstorf, Eduard Meeks, Emerich Schaffer, Sandu Popa, Mircea Albulescu, Colea Rautu

14:00 Minicinema (filme pentru copii si adolescenti) + Al. G. Croitoru, 80 de ani: RAZBUNAREA (Romania-Germania-Franta; film de aventuri, adaptare dupa Jack London) – R: Al. G. Croitoru, Sergiu Nicolaescu, Wolfgang Staudte – Cu: Raimund Hamstorf, Eduard Meeks, Emerich Schaffer, Sandu Popa, Mircea Albulescu, Colea Rautu, Sergiu Nicolaescu

Duminica, 15 decembrie

12:30 Minicinema (filme pentru copii si adolescenti) + Al. G. Croitoru, 80 de ani: LUPUL MARILOR (Romania-RFG-Franta, 1972; film de aventuri, adaptare dupa Jack London) – R: Al. G. Croitoru, Wolfgang Staudte – Cu: Raimund Hamstorf, Eduard Meeks, Emerich Schaffer, Sandu Popa, Mircea Albulescu, Colea Rautu

14:00 Minicinema (filme pentru copii si adolescenti) + Al. G. Croitoru, 80 de ani: RAZBUNAREA (Romania-Germania-Franta; film de aventuri, adaptare dupa Jack London) – R: Al. G. Croitoru, Sergiu Nicolaescu, Wolfgang Staudte – Cu: Raimund Hamstorf, Eduard Meeks, Emerich Schaffer, Sandu Popa, Mircea Albulescu, Colea Rautu, Sergiu Nicolaescu

Sambata, 21 decembrie

11:00 Minicinema (filme pentru copii si adolescenti) + Al. G. Croitoru, 80 de ani: CAUTATORII DE AUR (Romania-RFG-Franta, 1972; film de aventuri, adaptare dupa Jack London) – R: Al. G. Croitoru, Sergiu Nicolaescu, Wolfgang Staudte – Cu: Rudiger Bahr, Francoise Arnoul, Ernest Maftei, Colea Rautu, Gilda Marinescu

Duminica, 22 decembrie

10:30 Minicinema (filme pentru copii si adolescenti) + Al. G. Croitoru, 80 de ani: CAUTATORII DE AUR (Romania-RFG-Franta, 1972; film de aventuri, adaptare dupa Jack London) – R: Al. G. Croitoru, Sergiu Nicolaescu, Wolfgang Staudte – Cu: Rudiger Bahr, Francoise Arnoul, Ernest Maftei, Colea Rautu, Gilda Marinescu

Cinemateca Union (Sala Paul Calinescu)

Sambata, 7 decembrie

10:30 Minicinema (filme pentru copii si adolescenti): TOM SAWYER (Germania, 2012; film de aventuri, film de familie, adaptare dupa Mark Twain) – R: Hermine Huntgeburth – Cu: Louis Hofmann, Leon Seidel, Heike Makatsch

12:30 Minicinema (filme pentru copii si adolescenti): HUCK FINN (Germania, 2012; film de aventuri, film de familie, adaptare dupa Mark Twain) – R: Hermine Huntgeburth – Cu: Leon Seidel, Louis Hofmann, Jacky Ido, August Diehl, Heike Makatsch

Duminica, 8 decembrie

10:30 Minicinema (filme pentru copii si adolescenti): TOM SAWYER (Germania, 2012; film de aventuri, film de familie, adaptare dupa Mark Twain) – R: Hermine Huntgeburth – Cu: Louis Hofmann, Leon Seidel, Heike Makatsch

12:30 Minicinema (filme pentru copii si adolescenti): HUCK FINN (Germania, 2012; film de aventuri, film de familie, adaptare dupa Mark Twain) – R: Hermine Huntgeburth – Cu: Leon Seidel, Louis Hofmann, Jacky Ido, August Diehl, Heike Makatsch

Vineri, 13 decembrie

20:00 Premiera: CERNOZAURII / CHERNOSAURUS (Romania, 2013; animatie, SF) – R: Radu Dinulescu – Cu (voci): Keith Sewell, Megan Stewart, Kelly Berry, Robert Dorwart

Sambata, 21 decembrie

11:00 Minicinema (filme pentru copii si adolescenti): CERNOZAURII / CHERNOSAURUS (Romania, 2013; animatie, SF) – R: Radu Dinulescu – Cu (voci): Keith Sewell, Megan Stewart, Kelly Berry, Robert Dorwart

12:30 Minicinema (filme pentru copii si adolescenti):: CERNOZAURII / CHERNOSAURUS (Romania, 2013; animatie, SF) – R: Radu Dinulescu – Cu (voci): Keith Sewell, Megan Stewart, Kelly Berry, Robert Dorwart

Mai multe la: https://www.facebook.com/cinemateca.romana

>> Filme care au ceva de spus – pentru liceeni, la Spatiul Public European, in fiecare joi. Intrarea libera. Detalii aici: http://www.facebook.com/spatiul.public.european

INSTITUTUL FRANCEZ

>> Programul proiectiilor de film (pentru adolescenti), la sala Elvira Popescu, aici

http://www.institutfrancais-roumanie.com/institutfrancais-roumanie.com/opac?id_profil=129

>> Felicitari pentru expozitia FUTUROTEXTILES! J

INSITUTUL BALASSI

Program bogat. Poate fi consultat aici

http://issuu.com/balassi_bucharest/docs/ccu_2013_bt_bleed5mm_ro-hu_5_septem

Selectie de evenimente:

Organizeaza un atelier pentru copii de Sf. Nicolae – vineri 6 dec. 16.00.

Organizeaza concert de Craciun marti 17 dec/ 19.00

INSTITUTO CERVANTES DIN BUCURESTI

>> “Patria Comuna. Delibes ilustrat” – Instituto Cervantes din Bucuresti si Fundatia Miguel Delibes organizeaza in perioada 6 noiembrie 2013 – 20 ianuarie 2014 expozitia “Patria Comuna. Delibes ilustrat”, o expozitie de ilustratie de carte semnata de 16 dintre cei mai importante ilustratori contemporani spanioli pornind de la literatura PENTRU COPII semnata de Miguel Delibes, unul dintre cei mai importanti scriitori spanioli ai secolului XX.

Vernisajul expozitiei va avea loc in data de 6 noiembrie, ora 18:30, la sediul Instituto Cervantes (Bd. Regina Elisabeta 38).

Evenimentul debuteaza cu o masa rotunda despre expozitie la care vor participa Elisa Delibes de Castro – fiica scriitorului si Presedinta Fundatiei Miguel Delibes, Alfonso León – Directorul Fundatiei Miguel Delibes, Tudora Sandru-Mehedinti (hispanista si traducatoarea operei lui Delibes in limba româna) si Stela Lie – ilustrator, artist visual, lector la Universitatea de Arte din Bucuresti. Manifestarea are loc cu traducere simultana.

Expozitia este un itinerar prin universul lui Miguel Delibes (Valladolid, 1920–2010) povestit prin prisma ochiilor si vocilor copiilor protagonisti, personaje memorabile care ne ofera cea mai fidela si intuitiva viziune asupra lumii. Cincisprezece rubrici care trateaza cele mai importante teme ale autorului, printre care se regasesc atasamentul, iubirea fata de natura, moartea, razboiul, dragostea, prietenia… Textele au fost alese din 10 opere ale lui Miguel Delibes scrise intre 1947 si 1989 si ne prezinta 15 copii de varste, origini, clasa sociala si caractere diferite. La fel ca si micile personaje din povestirile sale, Miguel Delibes a stiut sa povesteasca intr-un mod simplu teme complexe. Tot asta au facut si cei 15 ilustratori – printre ei Emilio Urberuaga si Arnal Ballester, amandoi castigatori ai Premiului National de Ilustratie – care au transpus in imagini acea copilarie care este “patria comuna a tuturor muritorilor”, dupa cum afirma Delibes. Expozitia este, in acelasi timp, o dovada a varietatii limbajelor si tehnicilor inglobate de ilustratia contemporana spaniola.

(Pentru copii de la 6 ani.)

INSTITUTUL CULTURAL ROMAN – http://www.icr.ro

Din categoria „Când imposibilul devine posibil.” (Atentie liceeni!)

Signmark, interpret finlandez de rap în limbajul semnelor, la București

Marţi, 10 decembrie 2013, la ora 17.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr.38), interpretul finlandez de muzică rap Signmark (Marko Vuoriheimo) va susține o prezentare cu tema Când imposibilul devine posibil. Evenimentul este organizat de Ambasada Finlandei la Bucureşti împreună cu Institutul Cultural Român.

Signmark (Marko Vuoriheimo) s-a născut surd într-o lume în care muzica trebuie să fie auzită. Cariera lui Signmark în muzică a început odată cu traducerea colindelor de Crăciun în limbajul semnelor, astfel încât întreaga familie să le poată cânta împreună. Urmărind videoclipuri la MTV, îşi propune ca într-o zi să apară şi el la TV. Alegerea lui a fost hip-hop-ul şi muzica rap datorită ritmului acestora, dar şi a posibilităţii de a vorbi prin intermediul muzicii. Visul lui de a începe o carieră în domeniul muzicii a stârnit îndoială în rândul câtorva prieteni ai săi care considerau că este cea mai ridicolă idee a unei persoane surde şi că muzica este făcută numai pentru a fi auzită.

Ignorând reacţia acestora şi continuând visul său din copilărie, ajutat de mulţi prieteni şi de un mare grup de voluntari, Signmark a reuşit să lanseze în anul 2006 primul său DVD cu muzică hip-hop în limbajul semnelor. MTV-News a participat la petrecerea organizată cu ocazia acestei lansări. Al doilea album „Breaking the Rules‟ a fost lansat de Warner Music, Signmark devenind astfel prima persoană cu deficienţe auditive din lume care a încheiat o afacere record cu o casă de discuri de renume.

CIRCUL GLOBUS – http://www.circulglobus.ro/

Anunta:

“Zana Oglinjoara – incepand de sambata 30 noiembrie 2013 de la ora 15.00.”

Pe parcursul intregului spectacol veti fi cu siguranta vrajiti de frumusetea printeselor, de gimbuslucurile spiridusilor, de agilitatea cailor, maretia tigrilor si exotismul camilelor si veti trai emotia luptei dintre bine si rau.

Daca gaseste cineva detalii despre cand anume se intampla spectacolele, sa ma anunte si pe mine… J

OPERA COMICA PENTRU COPII – http://www.operacomica.ro

>> Felicitari pentru noua pagina de web! J

Pentru luna decembrie anunta:

>> “Prinţesele îşi dau întâlnire în decembrie la Opera Comică Pentru Copii!

Sărbătorile de iarnă înseamnă momentul când pentru noi toţi, copii mici sau copii „mari”, poveştile par să prindă din nou viaţă şi visatul este permis dincolo de cotidian.. Aşa încât Opera Comică Pentru Copii a pregătit în luna decembrie mai multe cadouri muzicale pentru spectatorii ei!

Începutul lunii va însemna reîntâlnirea cu două prinţese care au încântat copilăria noastră a tuturor, cu două basme nemuritoare transformate în spectacole de balet pe scena teatrului bucureştean.

În zilele de vineri, 6 şi 13 decembrie (de la 17.00), Moş Nicolae soseşte la Opera Comică cu baletul CENUŞĂREASA, în regia şi coregrafia Corinei Dumitrescu. Alături de balerinii teatrului, îşi va da concursul Roberta Enişor, una dintre tinerele vedete ale instituţiei. Pentru ambele spectacole scenografia îi aparţine Vioricăi Petrovici, ilustraţia muzicală este semnată de Alexandru Istrate, iar asistent de coregrafie este Cătălin Caracaş.

Şi cum tolba lui Moş Crăciun va fi plină în acest an pentru publicul Operei Comice Pentru Copii, marea surpriză a lunii cadourilor va fi reprezentată de premiera musicalului SOACRA CU TREI NURORI, după cunoscuta poveste a lui Ion Creangă – luni, 9 decembrie (11.00).

Pentru mai multe detalii despre producţiile OPEREI COMICE PENTRU COPII, vă invităm să consultaţi site-ul operacomica.ro. Sediul nostru este situat în Calea Giuleşti, nr. 16, sector 6, Bucureşti.

Pentru rezervarea biletelor, vă rugăm să ne contactaţi la numărul de telefon 021/319.28.19, de luni până vineri între orele 9.00 – 16.00. Biletele pot fi cumpărate de la casa de bilete, pe baza rezervării anterioare sau în limita locurilor disponibile, cu o oră înainte de începerea spectacolului.”

OPERA NATIONALA BUCURESTI – http://www.operanb.ro/

*In vederea asigurării confortului spectatorilor din sala de spectacole, începând din data de 13 feb. 2013, nu mai este permis accesul copiilor sub vârsta de 6 ani la reprezentaţiile ONB, cu excepţia acelora dedicate lor, unde limita de vârstă este de 4 ani. (of, of…)

>> HÄNSEL și GRETEL – 19 decembrie ora 11.00

spectacol de operă pentru copii în limba română; spectacolul are o pauză şi se încheie în jurul orei 13.00

Mai multe aici http://onb.operanb.ro/ro/calendar/eveniment/393/-/haensel-si-gretel

>> Pentru ce mergem la Operă?

Program de întâlniri interactive cu publicul, prezentate de Tiberiu Soare

Programul cultural „Pentru ce mergem la Operă?”, organizat de Opera Naţională Bucureşti în parteneriat cu Fundaţia Calea Victoriei şi prezentat de Tiberiu Soare, se reia şi în stagiunea 2012-2013. Tiberiu Soare propune o incursiune fascinantă printre portative muzicale, o explicaţie atractivă a secretelor care stau în spatele unei linii melodice, o înţelegere mai profundă a personajelor şi a poveştii, o perspectivă inedită despre ceea creează magia unui spectacol de operă sau balet.

Subiectele/Operele abordate în cadrul conferinţelor fac parte din repertoriul actual al Operei Naţionale Bucureşti, astfel încât, după familiarizarea cu câteva noţiuni teoretice şi istorice în cadrul conferinţelor susţinute de Tiberiu Soare, participanţii pot vedea sau revedea cu alţi ochi operele aduse în discuţie, consolidându-şi cunoştinţele prin experienţa personală.

Tiberiu Soare este unul dintre cei mai valoroşi şi cunoscuţi dirijori din tânăra generaţie. Dincolo de talentul de dirijor, Tiberiu este un povestitor pasionat şi pasionant, capabil să apropie publicul larg de opera marilor compozitori într-o formă neconvenţională, erudită dar şi cu umor. Pentru a experimenta şi cealaltă latură a viziunii dirijorale şi implicit pentru a fi faţă în faţă cu dirijorul vă invităm să participaţi la o nouă serie de conferinţe, programate pentru stagiunea 2012 – 2013, dupa cum urmeaza:

>> „Lumea privită prin ochii unui copil” – Spărgătorul de Nuci – de Piotr Ilici Ceaikovski – în 6 decembrie

Acest eveniment se desfăşoară lunar în Sala Studio a Operei Naţionale Bucureşti, costul unui bilet fiind de 15 lei (preţ întreg) şi 10 lei (preţul pentru grupurile de studenţi sau elevi).

>> Continua seria ATELIERELOR TEMATICE DE SEARA – ateliere destinate copiilor de la 3 ani in sus care se organizeaza in paralel cu spectacolele la care parintii participa, linistiti… J

7 dec. 19:00 Atelier pentru copii MOTANUL ÎNCĂLŢAT

8 dec. 19:00 Atelier pentru copii MOTANUL ÎNCĂLŢAT

14 dec. 18:00 Atelier pentru copii CARNAVALUL ANIMALELOR

15 dec. 18:00 Atelier pentru copii CARNAVALUL ANIMALELOR

22. dec 19:00 Atelier pentru copii SPĂRGĂTORUL DE NUCI

>> SPĂRGĂTORUL de NUCI, de Piotr Ilici Ceaikovski

spectacol de balet pentru copii – 19 decembrie ora 19.00, 21 dec. ora 19.00

spectacolul are o pauză şi se încheie în jurul orei 21.00

Citește subiectul aici:

http://onb.operanb.ro/ro/component/content/article/91-balet/172-spargatorul-de-nuci

>> Magazinul de păpuşi – Luni 23 Decembrie 2013, 19:00 –

Spectacol de balet al Şcolii de balet „Studio M” a Operei Naţionale Bucureşti

Profesor: Magdalena Rovinescu

(Cred ca intrarea este libera.)

TEATRUL NATIONAL DE OPERETA “ION DACIAN” – http://www.opereta.ro/

Pregateste spectacole pentru vacant de Paste. Mult success. J

MUZEE

>> Prima sambata din luna –intrari libere la diverse muzee

Acces gratuit @Colectia Ligia si Pompiliu Macovei – Colectia de arta Ligia si Pompiliu Macovei

Acces gratuit @Muzeul Nottara – B-dul. Dacia, Nr.51, Sector 2

Acces gratuit @Observatorul Astronomic – Bd. Lascăr Catargiu nr. 21, Sector 1, Bucureşti

Acces gratuit @Muzeul Municipiului – Bd. I.C. Brătianu nr. 2, Sector 3, Bucureşti

Acces gratuit @Curtea Veche – Str. Franceză nr. 21-23, Sector 3, Bucureşti

Acces gratuit@Muzeul Babes – Str. Andrei Muresanu, Nr.14A, Sector 1

 

Educatie muzeala – programe De Dragul Artei.

>> Marele Bal „Da’ de ce ne-a invitat baronul la bal?” – veti afla la sfarsitul balului 🙂

– Balul de sambata, 7 dec, ora 18.00

– Balul de duminica, 8 dec, ora 18.00

Va asteptam sa va inscrieti pe adresa oana@dedragulartei.ro (pentru familii cu copii de 2 -10 ani). Balul va avea loc in  stralucitoarea Casa a Baronului de Lowendal (zona Parcului Ioanid)  Este un eveniment elegant, cu tinute distinse, plin de surprize, muzica, dans, jocuri, ateliere de Craciun si  nu in ultimul rand, cu un mare tort delicios – mmmmmyummy! :O)

Detalii pe http://www.dedragulartei.ro/program/da-de-ce/

>> *NU RATATI!!!!!”Electricitatea distractiva” de la Muzeul Tehnic

Duminica, 8 decembrie, , 10.45 – pentru familii cu copii de 4-6 ani

Inscrieri pe programari@dedragulartei.ro.

Detalii pe http://www.dedragulartei.ro/program/electricitatea-distractiva/

>> *La Muzeul Enescu – „Domnul Do si Domnisoara La” –

programari pe dorothea@dedragulartei.ro

Duminica, 8 decembrie, 12.00 – familii cu copii de 4-6 ani

Cei mici sunt invitati sa invete despre muzica si sa se organizeze intr-o mica orchestra.

Detalii: http://www.dedragulartei.ro/program/proiectul-muza-muzica-muzeu/

>> La ceai cu regina!

La Muzeul National de Istorie a Romaniei (la intrarea din fata )

Programul se desfasoara in Tezaurul muzeului  inscrieri pe dragos@dedragulartei.ro

sambata, 7 decembrie 10.30 –familii cu copii de 6-8 ani

duminica, 8 decembrie, 10.30 – familii cu copii de 4-6 ani

Copiii vor face cunostinta cu insasi Regina Maria 🙂 care le va povesti de-ale reginelor, de-ale palatelor si ii va coopta sa o ajute la gasirea unor bijuterii pierdute.

Detalii aici: http://www.dedragulartei.ro/program/la-ceai-cu-regina/

Muzee virtuale:

>> Proiectul Muzeul Virtual al MNIR – www.muzeulvirtual.ro

展“中国珍宝”再访 … 🙂 … adica: “Dacă nu vă număraţi printre cei aproximativ 50.000 de vizitatori ai expoziţiei-eveniment „Comorile Chinei” pe care MNIR a găzduit-o în perioada 30 aprilie-1 august 2013 sau dacă doriți să revedeți această colecție impresionantă, vă invităm cu drag să vă bucurați de turul virtual al expoziției pe care Muzeul Virtual l-a pregătit pentru dvs.”

>> http://www.ourheritage.ro Our Heritage, prima platforma online personalizata care promoveaza monumentele transilvanene a fost lansata saptamana trecuta si la Bucuresti. Our Heritage este o sursa completa de informatii despre monumentele istorice ale Transilvaniei. Finantat de Administratia Fondului Cultural National si implementat de Asociatia pentru Infrumusetarea Orasului Sibiu, http://www.ourheritage.ro are misiunea de identificare si cartare a patrimoniului cultural transilvanean, in scopul conservarii durabile a monumentelor istorice.

>> Muzeul virtual al Teatrului Tandarica http://www.teatrultandarica.ro/volumul1.html

MUZEUL NAȚIONAL AL ȚĂRANULUI ROMÂN – www.muzeultaranuluiroman.ro

Intrarea gratuita in ziua a 26-a a fiecarei luni.

Muzeul Taranului, in acest an scolar, a luat initiativa de a organiza saptamanal, in fiecare luni (intre 13:30 – 15:30), ateliere de creativitate pentru fundatii care se ocupa de copiii defavorizati. BRAVOOO!

MTR are o oferta bogata de ateliere de creativitate, pentru acest an scolar.

lunea

13:30 – 15:30            Acces gratuit – ateliere pentru copiii defavorizați

martea

11:00 – 12:30            Atelier de bricolaj pentru adulti

13:30 – 14:30            Bricolaj si teatru – copii > 3 ani + mamici

14:00 – 17:00            Atelier de tesut si cusut dupa modele vechi (+ 7ani)

miercurea

10:00 – 13:00            Teatru, bricolaj, constructie scenografica pt. scoli

14:00 – 15:30            Ateliere de etnologie, educatie plastica, cusaturi – copii > 5 ani

14:00 – 17:00            Tesut si cusut dupa modele vechi (+ 7ani, + mamici)

joia

10:00 – 13:00            Ateliere de etnologie, educatie plastica, cusaturi – scoli

14:00 – 17:00            Atelier de tesut si cusut dupa modele vechi (adulti)

vinerea

10:30 – 11:30            Atelier „Povesti cu urechi” – pt. scoli

sambata

10:30 – 11:30            Teatrul Paiata @ Clubul Taranului –

11:00 – 13:00            Atelier de pictura pe sticla

11:00 – 13:00            Atelier de hartie manuala

12:00 – 13:00            Teatrul Paiata @ Clubul Taranului

… toate activitatile de la Muzeu sunt inregistrate in calendarul Agendei, pe care il puteti folosi foarte usor si care se gaseste aici https://agendacopiilor.wordpress.com/calendar-google/

>> Targ de Sfantul Nicolae – Targ si ateliere copii

6 – 8 decembrie 2013

La marele Targ de Sfantul Nicolae de la Muzeul National al Taranului Roman, mesteresc, vand si se tocmesc cei mai priceputi si faimosi mesteri din tara: olari, fierari, cioplitori, lingurari, cojocari, cofetari, tesatoare, cusatorese, impletitoare, pielari, rudari, iconari…

De vineri, 6 decembrie, pana duminica, 8 decembrie, de la 10 dimineata la 6 dupa-amiaza, mesterii va asteapta cu:  ii, podoabe, opinci, cergi, scoarte, cosuri de nuiele, cauce, strachini, oale de sarmale, jucarii, icoane, pristolnice, blide, marame, ibrice, mobilier pictat, carafe, chimire, curele, genti, alambicuri, blidare, copaite, sararite, furci, pipernite, gavane, lingurare, cavale, paretare, laicere, stergare, lazi de zestre, catrinte, camasi, fote, cahle, clopotei, zurgalai, sorcove, turta dulce, cozonaci, miere, placinte, cofeturi, kurtos kalacs, tuica, vin, masti, linguri, fluiere, ocarine, impletituri din panuse, oale, scaunase… si cate si mai cate.

Prin targ:

Sambata, 7 decembrie, la 12:00, Poveste din Nord

Povestea Omuleţului de turta dulce se naşte in mainile doamnei Craciun, care framanta aluatul pentru prajitura preferata a Moşului…

Regie: Ana Craciun. Distributie: Ana Cucuta, Romina Boldasu, Gabriel Vodnar, Smaranda Gabudeanu.

Pretul biletului de intrare la spectacole este de 12 lei. Rezervari la telefon 0734.21.58.93.

Pretul biletului de intrare la targ: 8 lei, 4 lei (elevi, studenti, pensionari)

>> „De la prispa pana-n grinda” – Mestesug si obiceiuri de pe Valea Trotusului

6 – 16 decembrie 2013, Sala Foaier

Asociatia Cultural Stiintifica „Dimitrie Ghika – Comanesti”, Colegiul Tehnic „Dimitrie Ghika”, Centrul de informare Europe Direct Comanesti, Primaria Orasului Comanesti si Muzeul National al Taranului Roman va invita duminica, 8 decembrie 2013, de la ora 12.30, la Sala Foaier, la vernisajul expozitiei de fotografie De la prispa pana-n grinda – mestesug si obiceiuri de pe Valea Trotusului.

Expozitia include fotografii care infatiseaza aspecte ale arhitecturii rurale – case vechi si case noi, constructii traditionale si moderne, monumente de cult sau istorice deosebite, precum si imagini ilustrative pentru jocul ursului de pe Valea Trotusului.

Dupa vernisaj, de la ora 13.00, pe esplanada din fata Muzeului Taranului, copiii din Comanesti va vor prezenta obiceiuri traditionale de pe Valea Trotusului: cantece populare interpretate de Ansamblul folcloric „Hora”, al Clubului elevilor din Comanesti, coordonat de invatatorul Costica Lazar; dansuri populare interpretate de Ansamblul de dansuri „Izvor” al Colegiului Tehnic „Dimitrie Ghika” Comanesti, coordonat de Mihaela Blidari; ,,Jocul ursului”, obicei local interpretat de o trupa de ,,ursi” din Comanesti, formata din elevii Colegiului Tehnic „Dimitrie Ghika” Comanesti, condusa de Silviu Ariton.

Mai multe informatii gasiti la http://www.muzeultaranuluiroman.ro/acasa/de-la-prispa-pana-n-grinda-ro.html

>> „Resturi şi rosturi. Saşii în Transilvania: o istorie comună”

Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Asociaţia Renascendis vă invită joi, 12 decembrie, orele 17.00, la vernisajul expoziţiei „Resturi şi rosturi. Saşii în Transilvania: o istorie comună”, care are loc la sediului muzeului, sala Laolaltă.

Expoziţia îşi propune să pună publicul bucureştean în contact cu mărturii şi fragmente de memorie materiale şi imateriale ale civilizatiei saşilor din România, atrăgând în acelaşi timp atenţia asupra pericolului în care se află patrimoniul cultural săsesc – mobil şi construit.

Prin intermediul a aproximativ 200 de obiecte selectate din colecţiile Asociaţiei Renascendis, datând din secolele XVI-XX (ceramică, sticlărie, textile, obiecte din cupru şi cositor, carte veche şi publicaţii, documente, scrisori, fotografii şi cărţi poştale), expoziţia reconstituie imagini şi rosturi ale unei culturi de importanţă naţională, a cărei continuitate este astăzi ameninţată.

Expoziţia este structurată în cinci secţiuni care prezintă aspecte diferite din viaţa comunităţilor săseşti precum: imaginea de ansamblu a zonei de locuire săsească din Transilvania, fragmente ale vieţii comunităţii şi de familie, interacţiuni culturale între saşi şi celelalte etnii din Transilvania, aspecte legate de viaţa religioasă şi importanţa bisericii în existenţa comunităţilor săseşti sau imaginea individului sas scos din comunitate şi adesea pus în faţa opţiunii de a-şi părăsi ţara natală.

În expoziţie au fost incluse şi elemente de mobilier şi fragmente provenind de la biserica evanghelică fortificată din Felmer, judeţul Braşov – monument aflat într-o avansată stare de degradare – pentru a atrage atenţia asupra pericolului dispariţiei patrimoniului construit săsesc.

Această expoziţie face parte din seria evenimentelor organizate de Asociaţia Renascendis în luna decembrie, cu scopul de a marca trecerea a 95 de ani de la Adunarea Naţională a Germanilor din Transilvania şi Banat de la Mediaş din 15 decembrie 1918, eveniment prin care etnicii germani au aprobat decizia românilor transilvăneni de a se uni cu Regatul României, devenind astfel particicpanţi direcţi la construcţia statului român modern.

Seria de evenimente dedicate saşilor din Transilvania mai cuprinde următoarele manifestări:

  1. Conferința Evoluția comunităților germane din Transilvania și Banat după 1945, 10 decembrie 2013, ora 14.00, Universitatea București, Biblioteca Facultății de Istorie, sala Periodice. Participă: dr. Cosmin Budeancă – istoric, Florentin Olteanu – istoric;
  2. Dezbaterea Soluții sustenabile pentru patrimoniul construit săsesc aflat în pericol, 11 decembrie 2013, ora 17.00, Casa Mincu (str. Pictor Arthur Verona nr. 19). Participă: prof. dr. Corina Popa, Aurelian Stroe – istoric, Adriana Stroe – istoric de artă, prof. dr. Antal Lukács, prof. dr. arh. Hanna Derer;
  3. Conferința Deportările etnicilor germani din Transilvania și Banat în URSS, 16 decembrie 2013, ora 16.00, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” (str. Batiștei nr. 15). Participă: lector univ. dr. Ilarion Țiu, dr. Cristina Diac.

Expoziţia „Resturi şi rosturi” este un proiect al Asociaţiei Renascendis, prin intermediul Centrului de Studii Medievale şi Moderne, şi face parte din programul „Felmer – inţiativă urbană pentru dezvoltare rurală”.

MUZEUL NAŢIONAL DE ARTĂ AL ROMÂNIEI – http://www.mnar.arts.ro

Prima miercuri a fiecarei luni: intrare gratuita.

>> „IMAGINI DIN MAREA BRITANIE” – 100 de ani de arta a peisajului britanic, din colectia British Council (3 octombrie 2013 – 19 ianuarie 2014)

Pentru a sarbatori aniversarea a 75 de ani de existenta in Romania, British Council organizeaza expozitia de arta „Imagini din Marea Britanie” la Muzeul National de Arta al Romaniei, din 3 octombrie 2013 pana pe 19 ianuarie 2014, prezentand 57 de lucrari de arta britanica moderna si contemporana.

Expozitia include picturi, fotografii, sculpturi si instalatii, aducand publicului roman un plus de cunoastere asupra peisajului britanic – de la cel urban la cel rural si de coasta, de la cel industrial si post-industrial la situri megalitice antice dintr-o perspectiva artistica, dar si istorica.

Operele de arta reprezinta diferite tehnici si stiluri, variind de la modernism cu elemente de cubism si suprarealism la viziunile recente ale secolului 21.

Program de vizitare: 10:00 – 18:00, miercuri – duminica

Biletele costa 10 lei tarif intreg (redus: 5 lei pentru pensionari, 2,5 lei pentru elevi/studenti) si pot fi achizitionate la casa de bilete a muzeului.

Intrarea este libera in prima miercuri a fiecarei luni.

Mai multe la http://collection.britishcouncil.org/

>> CURSURI DE PICTURĂ la Muzeul Theodor Pallady (muzeu – satelit al MNAR): Sunt organizate de către conservatorul muzeului. Se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 şi 10 ani. Au loc săptămânal, sâmbăta, începând cu ora 11.00. Tarif: 5 lei/ persoană. Programări şi relaţii suplimentare la telefon: 021/211.49.79

>> Vizitati Muzeul Colectiilor!

Mai multe aici http://www.mnar.arts.ro/Muzeul-Colectiilor-de-Arta

In prima miercuri a fiecarei luni intrarea este libera.

>> Programe pentru copii:

„Dragi parinti,

In luna decembrie programele pentru familii organizate de Muzeul National de Arta al Romaniei vor avea tema „Iarba, piatra, lemn si apa – peisaj se fac pe data!” si se vor desfasura in expozitia „ Imagini din Marea Britanie. 100 de ani de arta a peisajului din Colectia British Council ”, deschisa la parterul Galeriei Nationale.

Agatha si James locuiesc la numarul 22. De obicei sunt veseli si plini de energie, dar acum sunt bosumflati, fiindca si-au pierdut mingea preferata. Sa-i ajutam sa o gaseasca, pornind intr-o aventura de-a lungul si de-a latul Marii Britanii. Vom avea nevoie de munca de detectiv, de spirit de observatie si de multa voie buna.

Programele se vor desfasura astfel:

Sambata, 7 decembrie 2013, incepand cu ora 11:00, program pentru copii cu varste intre 7 si 8 ani; inscrierile pentru acest program se pot face in intervalul luni, 2 decembrie – joi, 5 decembrie;

Duminica, 8 decembrie 2013, incepand cu ora 11:00, program pentru copii cu varste intre 4 si 6 ani; inscrierile pentru acest program se pot face in intervalul luni, 2 decembrie – joi, 5 decembrie;

Sambata, 14 decembrie 2013, incepand cu ora 11:00, program pentru copii cu varste intre 11 si 12 ani; inscrierile pentru acest program se pot face in intervalul luni, 9 decembrie – joi, 12 decembrie;

Duminica, 15 decembrie 2013, incepand cu ora 11:00, program pentru copii cu varste intre 9 si 10 ani; inscrierile pentru acest program se pot face in intervalul luni, 9 decembrie – joi, 12 decembrie;

Pret bilet: 15 lei/ persoana (copil sau parinte).

Participarea la programe se face pe baza de inscriere, in limita locurilor disponibile, la numerele de telefon: 021/314.81.19 şi 021/313.30.30.30 interior 923 sau prin e-mail la adresa: familii@art.museum.ro .

Va reamintim ca inscrierile pentru un anumit program se fac de catre fiecare familie in parte in saptamana in care se desfasoara acel program, de luni pana joi intre orele 10:00 – 16:00. Va rugam sa respectati grupele de varsta.

Multumim. Va asteptam cu drag,

Elena Zamfir, Sectia Educatie, Comunicare, Proiecte Culturale si Marketing

Telefon: 021.313.30.30 int. 923 / 021.314.81.19 http://www.mnar.arts.ro

>> Intrare libera – Au inceput atelierele de Craciun organizate de Muzeul National de Arta Contemporana si Asociatia Amicii MNAC (https://www.facebook.com/AmiciiMnac)

Facem globuri, decoratiuni, ghirlande si felicitari. La primele doua ateliere decoram ghetute pentru Mos Nicolae. Decupam, ornam, coasem, brodam, lipim si coloram cu fetru, blanita, lana, hartie, cartoane, stelute si sclipici în cadrul atelierelor de decoratiuni pentru brad, de felicitari sau de preparat “dulceata de ganduri”.

Atelierele se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani dar asteptam cu drag si parintii, bunicii, prietenii sau fratii mai mari care doresc sa insoteasca copiii. Participanții pot păstra mica lor “operă de artă“.

Pentru școli, grădinițe și grupuri putem organiza ateliere suplimentare de luni până joi, între orele 10:00 și 16:00, în baza unei programări efectuate anticipat, în limita locurilor disponibile.  Durata atelierelor este de 2h. Intrarea este libera si se face numai pe baza inscrierii la numarul de telefon 0213189137 sau la adresa de email vnefliu@yahoo.com.

3. Sambata, 7 decembrie, ora 11h00

4. Sambata, 7 decembrie, ora 14h00

5. Miercuri, 11 decembrie, ora 17h00

6. Vineri, 13 decembrie, ora 15h00

7. Sambata, 14 decembrie, ora 11h00

8. Miercuri, 18 decembrie, ora 17h00

MUZEUL NAȚIONAL AL SATULUI „DIMITRIE GUSTI” – http://www.muzeul-satului.ro

Programe pentru copii si familii in aceasta luna:

>> Târg de Sfântul Nicolae si la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”…

“Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează în perioada 2 – 8 decembrie 2013 evenimentul cultural Daruri de Moş Nicolae, spre bucuria copiilor şi a adulţilor cu inima de copil. Copii, mămici, tătici sau bunici, toţi sunt invitaţi să descopere pe aleile muzeului meşterii populari şi creaţiile lor, produse gustoase şi aromate din gastronomia românească, specifice sarbatorilor.

Ceaiurile, produsele bio, produse de cosmetică tradiţională vor fi prezente şi de această dată, alături de cozonaci şi plăcinte, cârnaţi şi ţuică, covrigi şi turtă dulce. Ocarine, fluiere, măşti sau cipici, stârlici sau opinci; căni, cănuţe sau căuce, copăiţe, sărăriţe, furci sau fuioare, zgărdane sau curele dar şi icoane, clopoţei şi îngeraşi. La noi, găsiţi de toate….pentru toţi. Şi mai găsiţi…actori şi cântăreţi de soi, lansări de carte şi acorduri de chitară, ateliere de colinde şi teatru de umbre, pe uliţele satului…muzică şi joc.

Haideţi la târgul de cadouri organizat in preajma sarbatorii Sfântului Nicolae, unde puteti targui şi darurile de Crăciun!

Urăm un călduros „La mulţi ani ” tuturor celor care îşi serbează onomastica în ziua de 6 decembrie şi oferim acces gratuit (cu buletinul la purtător!)”

Program târg: 2 – 8 decembrie – 9.00 – 17.00

Program artistic: 7 decembrie – orele 12.00 – 15.00

8 decembrie – orele 12.00 – 16.00

MUZEUL NAŢIONAL „GEORGE ENESCU” – http://www.georgeenescu.ro

Acces gratuit in ziua de 26 a fiecarei luni.

>> „Povești muzicale cu oameni mici și mari” – Recital de pian și canto – vă așteptăm cu drag la a XI-a ediție a recitalului elevilor Școlii de Muzică PianoForte! Vă vor încânta la pian și cu vocea atât oamenii mici, cât și oamenii mari. Intrarea spectatorilor este liberă, toți cei prezenți având parte la final de surprize muzicale.

MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE NATURALĂ „G.ANTIPA” – http://www.antipa.ro/

>> Prima expozitie de fluturi digitalizata, powered by Samsung

Stiati ca: exista 17.500 de specii de fluturi, sunteti curiosi sa le vedeti? La Muzeul Grigore Antipa veti avea acces la o selectie unicat de fluturi si exponate rare.

De asemenea, Muzeul te invita sa-ti construiesti propriul insectar digital – aplicatia se gaseste aici: https://www.facebook.com/SamsungRomania/app_403939469736187

>> Muzeul Antipa – programele pentru anul scolar in curs:

Aveti mai jos un desfasurator al activitatilor pentru copii

sâ. 9 nov. 2013

10:00 – 11:00            Atelier „Culorile lumii”(prescolari)

11:00 – 12:00            „La Antipa, in spatele usilor inchise” – Şerpi uriaşi

11:00 – 12:30            Ateliere Holy Molly (prescolari)

11:30 – 13:00            Atelier „Culorile lumii”(scolari)

du. 10 nov. 2013

10:30 – 11:30            Atelier de Quilling (8 – 12 ani) @ Muzeul Antipa –

10:30 – 12:00            Atelier „Aventura dezvoltarii”

11:00 – 12:30            Întâlnirea de duminică

sâ. 16 nov. 2013

10:00 – 11:00            Atelier „Culorile lumii”(prescolari)

11:00 – 12:00            „La Antipa, in spatele usilor inchise”

11:00 – 12:30            Ateliere Holy Molly (prescolari)

11:30 – 13:00            Atelier „Culorile lumii”(scolari)

du. 17 nov. 2013

10:30 – 12:00            Atelier „Aventura dezvoltarii”

11:00 – 12:30            Întâlnirea de duminică

sâ. 23 nov. 2013

10:00 – 11:00            Atelier „Culorile lumii”(prescolari)

11:00 – 12:00            „La Antipa, in spatele usilor inchise”

11:00 – 12:30            Ateliere Holy Molly (prescolari)

11:30 – 13:00            Atelier „Culorile lumii”(scolari)

du. 24 nov. 2013

10:30 – 12:00            Atelier „Aventura dezvoltarii”

11:00 – 12:30            Întâlnirea de duminică

sâ. 30 nov. 2013

10:00 – 11:00            Atelier „Culorile lumii”(prescolari)

11:00 – 12:00            „La Antipa, in spatele usilor inchise”

11:00 – 12:30            Ateliere Holy Molly (prescolari)

11:30 – 13:00            Atelier „Culorile lumii”(scolari)

s.a.m.d. … … toate activitatile de la Muzeu sunt inregistrate in calendarul Agendei, pe care il puteti folosi foarte usor si care se gaseste aici https://agendacopiilor.wordpress.com/calendar-google/ ; pentru detalii despre ateliere mergeti pe pagina de web a Muzeului.

>> Conferința: Cum se fabrică… organismele modificate genetic

7 decembrie 2013, ora 11.00 / Prezintă: Alexandra LEVĂRDĂ

Aplicatiile actuale (medicina, industria agloalimentară, industria farmaceutică, industria energetică) ale organismelor modificate genetic relevă importanţa colosală a acestui subiect şi confirmă numeroasele studii realizate până în prezent.

Conceptul “organismelor modificate genetic” a stârnit numeroase discuţii, având atât aspecte positive, cât şi aspecte negative. Gândindu-ne la aceste aspecte, împărtăşim opinia chimistului german Karl Winnacker care admite că “O descoperire în sine nu este niciodată bună sau rea… Bun sau rău este numai modul în care oamenii o folosesc”.

Aspectele pozitive ale organismelor modificate genetic se refera la domeniul medicinei (obţinerea de hormoni, vaccinuri, medicamente), iar cele negative la industria agroalimentară (alimentele modificate genetic). Datorită progresului rapid al ştiinţei, studiile în ceea ce priveşte organismele modificate genetic vor avansa astfel încât, la un moment dat, vom avea capacitatea de a selecta doar acele organisme modificate genetic considerate avantajoase din toate punctele de vedere privind sănătatea umană, siguranţa alimentară, şi din punct de vedere economic, social, etic.

Un aspect deosebit de important este cunoaşterea modalităţii de obţinere a organismelor modificate genetic. Progresul tehnologic şi stiintific a făcut posibilă obţinerea de organisme modificate genetic la scara industrială cu ajutorul tehnicilor de inginerie genetică despre care vom afla mai multe pe parcursul conferinţei.

De asemenea, vom descoperi ca în natură există numeroase specii de plante şi animale care “par” a fi modificate genetic în sensul că au o înfăţişare bizară, evidenţiată prin culori şi forme neobisnuite. În realitate aceste specii prezintă doar simple adaptări la condiţiile de mediu.

Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre organismele modificate genetic vă aşteptăm sâmbătă, 7 decembrie, la Muzeul “Antipa”, la conferinţa “Cum se fabrică…organismele modificate genetic?” În speranţa că v-am captat atenţia, vă așteptam să descoperim cum se fabrica şi care sunt cele mai uimitoare organisme modificate genetic!

Conferința face parte din programul educațional:

‘’La Antipa, în spatele ușilor închise’’

Participarea la eveniment se face pe baza biletului de vizitare a Muzeului: elevi şi studenţi – 5 lei, pensionari – 10 lei, adulţi – 20 de lei.

Înscrierea participanţilor se poate face în limita a 70 de locuri la telefon: 021.305.60.31 sau pe e-mail: florentinap@antipa.ro.

Informaţii suplimentare despre programele de educație: dr. Aurora Stănescu, e-mail: auroras@antipa.ro.

>> Conferința: Exemplare remarcabile de fluturi exotici în expoziția permanentă a Muzeului “Grigore Antipa” Prezintă: dr. Mihai Stănescu

8 decembrie 2013, ora 11.00 / Detalii: http://www.antipa.ro/ro/categories/22/pages/370

>> DODI si RONI revin, duminica, la Antipa

Roni și Dodi revin la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și dau întâlnire, duminică, de la ora 11.00, preșcolarilor și școlarilor pentru a povesti expedițiile lor în jurul lumii.

Interactive, pline de întrebări şi răspunsuri surprinzătoare, bogate în informaţii accesibile, fixate în memoria participanţilor prin dialog cu păpuşile, originalele conferinţe îi vor purta pe copii prin fascinanta biodiversitate a Pământului. Săptămâna aceasta, conferința va fi dedicată urșilor bruni din România.

Bilet: 10 lei/copil, 20 lei/adult.

>> Atelier de creatie florala – 14 Decembrie, 10.00-12.00

Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” va invita Sâmbata, 14 Decembrie, începând cu ora 10.00, sa realizati pentru familia voastra, împreuna cu maestrii în creatie florala ai atelierelor „Splendor”, aranjamente florale speciale si coronite pentru Sarbatoarea de Craciun.

Fie ca sunteti copii, tatici, mamici, bunice sau bunici, cu siguranta va bucurati de sarbatorile de iarna. Si ce poate fi mai frumos pentru întâmpinarea lui Mos Craciun decât un aranjament din brad, trandafiri, Ilex, Amaryllis, decorat cu globuri, fundite, bete de scortisoara, conuri de brad, felii de portocale, special creat chiar de voi?

Atelierul provoaca familiile cu copii sa experimenteze arta designului si a practicilor hand-made. Va asteptam sa va surprindeti musafirii realizând, cu familia, un miracol din flori si parfum de vegetale. Bucuria momentelor petrecute cu parintii sau bunicii, fericit completata de realizarea unor decoratiuni, va ajuta copiii sa devina creativi, îndemânatici si sa învete, înca din copilarie, semnificatiile si obiceiurile Craciunului.

Pretul participarii este de 150 lei/ doi parinti/ doi bunici si un copil; 200 lei doi parinti/doi bunici cu doi copii; 110 lei/ un parinte/bunic(a) si un copil; aranjamentele florale realizate ramân participantilor în costurile de participare fiind incluse toate materialele necesare realizarii ”buchetului” sau coronitei.

Si înca ceva…..Partenerii de la ”Splendor” vin cu tehnici de design floral, iar noi, cei de la ”Antipa”, ne pregatim sa va spunem câteva legende despre flori.

Înscrierea participantilor se poate face în limita a 70 de locuri la telefon: 021.305.60.31 sau pe e-mail: florentinap@antipa.ro.

Detalii: http://www.antipa.ro si pe pagina de Facebook a Muzeului ”Antipa”: http://www.facebook.com/muzeulantipa .

Informatii suplimentare despre programele de educa?ie: dr. Aurora Stanescu, e-mail: auroras@antipa.ro.

>> Ateliere de Moș Crăciun – 8 și 15 decembrie 2013, 10.30

Detalii: http://www.antipa.ro/categories/25/pages/393

MUZEUL NAȚIONAL DE GEOLOGIE – www.geology.ro

Muzeul National de Geologie a lansat programele pentru noul an scolar.

>> “Preistoria pe intelesul copiilor”: Muzeul National de Geologie te invita incepand cu 8 octombrie sa descoperi prin intermediul imaginilor, culorilor, formelor, fantastica lume preistorica si secretele ei in cadrul programului educational “Preistoria pe intelesul copiilor”, adresat celor dornici sa-si puna la incercare indemanarea si creativitatea.

Vom gasi impreuna raspunsurile la intrebarile cele mai frecvent auzite legate de cele mai infricosatoare reptile care au trait pe continentul Pangeea: Cine a trait inaintea dinozaurilor? Cât de mari erau dinozaurii mari? Cum au disparut dinosaurii?

Conditii de participare: varsta cuprinsa intre 5 si 7 ani; pretul biletului 14 lei; accesul la atelier se face pe baza de inscriere telefonica, in limita locurilor disponibile; numarul maxim de participanti este de 20/ grupa, numar minim 10/ grupa; parintii nu participa la ateliere.

>> “Cum sa construiesti un dinosaur”: Muzeul National de Geologie va invita incepand cu 17 octombrie sa participati in continuare la programul “Cum sa construiesti un dinosaur”, conceput si sustinut de artisti plastici special pentru copiii pasionati de reptilele infricosatoare din preistorie. Folosim lumea preistorica drept pretext pentru a descoperi formele 3D cu ajutorul tehnicilor specifice modelajului.

Programul este structurat pe doua module (doua ateliere in fiecare luna) in care priceperea si imaginatia vor fi solicitate la maxim.

MODULUL I

Pasul 1 va fi asamblata armatura din sarma, reprezentand scheletul;

Pasul 2 scheletul va fi acoperit treptat cu burete si scotch pana vom obtine forma dorita;

Pasul 3 finisarea detaliilor precum dintii, unghiile si ochi.

MODULUL II

Pasul 1 – folosind fasa gipsata medicala, acoperim bucata cu bucata intreg corpul animalului;

Pasul 2 – pictura, redarea culorii si texturii pielii animalului.

Conditii de participare: frecventarea ambelor module este necesara si obligatorie intrucat sunt structurate in pasi evolutivi pentru realizarea lucrarii tridimensionale; urata unei intalniri este de 60 minute; pretul biletului 50 lei /modul; varsta cuprinsa intre 7 si 10 ani; numarul maxim de participanti este de 10/grupa, numarul minim de participanti 5/grupa; accesul la atelier se face pe baza de inscriere telefonica, in limita locurilor disponibile; inscrierea se face doar la inceputul primului modul din fiecare luna, urmand ca cei 10 inscrisi sa aiba locurile rezervate pentru modulul doi din luna respectiva; parintii nu participa la ateliere.

Participarea copiilor la oricare dintre programe presupune faptul ca fotografiile cu acestia precum si cu lucrarile realizate pot fi folosite de catre Muzeul National de Geologie pentru promovarea programelor educationale proprii.

Pentru informatii si inscrieri 021.2128952 int.123

http://www.geology.ro si http://programeeducationalesiatelierecreatie.blogspot.com

Coordonatorii programului: Lidia Tanase, artist plastic si Ramona Visalom, artist plastic

>> AVENTURI IN ICE AGE (clasele I – VIII)

Muzeul National de Geologie lanseaza incepand cu 16 octombrie un nou program educational,o provocare pentru toti cei pasionati de Ice Age sau perioada glaciară a Pământului, din timpul Cuaternarului,cunoscută pentru animalele şi plantele adaptate la frigul extrem.

Vă invităm să explorăm împreună universul gheţurilor veşnice, în care lupta pentru supravieţuire era acerbă, iar numai cutezătorii reuşeau să domine. Climatul nefavorabil a obligat numeroase specii de animale şi de plante să migreze spre sud către condiţii optime traiului. Vieţuitoarele din Ice Age şi-au modificat structura morfologică şi fiziologică pentru a rezista temperaturilor scăzute, protejându-se prin acumularea unui strat de grăsime subcutanat, creşterea dimensiunilor corporale sau încetinirea metabolismului. Informarii la 0720.074.649/ http://www.geology.ro si http://programeeducationalesiatelierecreatie.blogspot.com

Coordonatorii programului: Lidia Tanase- Artist plastic  si   Ramona Visalom- Artist plastic

>> Fabrica lui Mos Craciun – Atelier de creatie si distractie

Fabrica lui Mos Craciun rezerva in luna decembrie doua intalniri pline de bucurie si culoare . In cadrul atelierelor se vor realiza cu diverse materiale si tehnici specifice artelor plastice si decorative, cele mai frumoase decoratiuni de Craciun intr-o atmosfera sustinuta de proiectii video si muzica.

Pentru a pregati din timp cadouri pentru cei dragi Spiridusii sunt invitati la Muzeul National de Geologie pe 7 si 14 decembrie 2013 la Fabrica lui Mos Craciun editia a VI- a .

Conditii de participare: Varsta cuprinsa intre 5 si 7 ani ; • Pret 20 lei/atelier/ • Pentru a intra mai usor in atmosfera atelierului , participantii sunt rugati sa poarte mici accesorii vestimentare(caciulita,vestuta, cornite de ren) in ton cu sarbatorile de iarna ;

• Accesul la atelier se face pe baza de inscriere telefonica saptamanala(de luni pana vineri incepand cu ora 10, la urmatoarele numere, Mobil : 0720074649 sau Fix : 021.2128952 int.123), in limita locurilor disponibile ; • Numarul maxim de participanti este de 20/grupa

• Parintii nu participa la ateliere. • Participarea copiilor la program presupune faptul ca fotografiile cu acestia precum si cu lucrarile realizate pot fi folosite de catre Muzeul National de Geologie pentru promovarea programelor educationale proprii.

Atelierele se vor desfasura de la orele 11(grupa I) si 13(grupa a II-a) in zilele de 7 si 14 dec.

Durata unei intalniri este de 1h. si 15 min.

Profesori coordonatori: Ramona Visalom si Lidia Tanase

MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI – www.mnir.ro

>> Zi de vizitare gratuita: in fiecare zi de 26 din fiecare luna, atunci cand aceasta nu cade intr-o zi cand muzeul este inchis pentru public (in acest caz – ziua lucratoare imediat urmatoare).

>> Expozitia Imaginand Balcanii

… este deschisa si poate fi vizitata in perioada 28 noiembrie 2013 – 27 aprilie 2014, la Muzeul National de Istorie a Romaniei, de miercuri pana duminica, in intervalul orar 09.00 – 17.00.

Denumita dupa cartea Mariei Todovora, „Imagining the Balkans”, aceasta expozitie cauta sa reinnoiasca viziunea schimbarilor sociale, politice, economice si culturale in sud-estul Europei. Expozitia prezinta complicatul proces istoric care a dus la nasterea si coagularea natiunilor din Europa de Sud-Est in secolele XVIII-XX si a statelor lor nationale.

Proiectul „IMAGINING THE BALKANS” este rodul colaborarii a 14 institutii culturale de seama din peisajul muzeal international: Muzeul National de Istorie a Albaniei din Tirana, Muzeul de Istorie a Republicii Srbska din Banja Luka (Bosnia si Hertegovina), Muzeul National de Istorie a Bulgariei de la Sofia, Muzeul National de Istorie a Croatiei din Zagreb, Muzeul Municipal Leventis din Nicosia (Cypru), Muzeul National de Istorie al Fostei Republici Macedonia din Skoplje, Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti, Muzeul National de Istorie al Serbiei din Belgrad si Muzeul National al Sloveniei, in colaborare cu Muzeul Istoric German din Berlin.

Este pentru prima data cand muzeele de istorie din aceasta regiune au lucrat impreuna si au combinat colectiile lor ca sa poata sa arate ca fiecare destin national unic este legat si inter-relationat cu o regiune comuna si un destin, mai larg, universal.

Fiecare dintre muzeele enumerate a contribuit cu un numar de zece exponate, considerate a fi elocvente pentru a ilustra procesul de modernizare a societatilor din Europa de Sud-Est in perioada cuprinsa intre 1789 si 1920, nasterea si desavarsirea statelor nationale.

Muzeul National de Istorie a Romaniei a selectat pentru aceasta expozitie internationala gravura reprezentand prima Adunare Obsteasca a Tarii Romanesti, dupa instituirea Regulamentului Organic, un bilet de eliberare a sclavilor tigani din 1848, pictura lui C. Rosenthal – Romania revolutionara, harta Daciei a lui August Treboniu Laurian, portretele principelui Moldovei, Mihail Sturdza si al lui Alexandru Ioan Cuza, gravura reprezentand Adunarea Ad-Hoc a Tarii Romanesti, o copie a Coroanei de Otel, o litografie reprezentand Serbarile Incoronarii din 1881, fotografii reprezentand imagini ale sistemului educativ din sec. XIX si macheta unei locomotive.

MUZEUL NAŢIONAL TEHNIC PROF. ING. D. LEONIDA – http://mnt-leonida.ro/

fain! 🙂

MUZEUL LITERATURII ROMÂNE – http://www.mlr.ro/

>> Evocare Nichita Stănescu (1933 – 1983) – pentru liceeni

Joi, 12 decembrie 2013, ora 14.00, Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române,

Invitat: Nicolae Breban; Lectura: Ioana Pavelescu, Florin Zamfirescu, Amfitrion: Lucian Chişu

Lansarea CD-ului Eu nu sunt decît o pată de sânge care vorbeşte – imagini ale poetului şi o rostire a lui Augustin Frăţilă. Expoziţie de fotografii şi documente din arhiva MNLR

>> Ateliere pentru elevi la Muzeul Literaturii

Grupa de vârstă 7-12 ani

1. Basme după reţetă

2. Carte electronică versus carte tipărită

3. Ion Creangă- Amintiri din copilărie. Cine este Autorul? Cine este Personajul? Cine este Naratorul? Reflecţii asupra manuscrisului. Cum scria Ion Creangă? Poate include vizionarea și comentarea unor secvenţe din filmul artistic ,,Amintiri din copilărie“ sau ascultarea unui fragment din opera literară citit de Mihail Sadoveanu.

4. Mihai Eminescu – prin ochi de copil – (povestea portretelor lui Eminescu)

5. Ascultăm, cântăm, desenăm, continuăm ,,Călătoria lui Apolodor¬“

6. Povestea alfabetelor

7. Să ne scriem numele în alfabetul chirilic

8. Cum restaurăm o carte sau un manuscris

9. I.L.Caragiale şi schiţele sale. Poate să includă vizionarea unor fragmente cinematografice din schiţele ,,Bubico¬“ şi ,,Vizita“.

1o. Arta ornamentală a cărţii vechi

11. Evantaiul semnat de Vasile Alecsandri

12. Povești despre București

13. Fricosul de Emil Gârleanu –Ilustrarea unei povestiri

14. Inițialele ornate

15. Aripi de hârtie-povestea îngeraşului care nu avea aripi –confecţionarea unui îngeraş din hârtie

16. Eu sunt omul de zăpadă (confecționarea unui om din hârtie ornamental pentru pus în brad)

17. Mărţişoare literare

18. Fata babei şi a moşului (în imagini colorate de copii)

19. Povești despre București

20. Povestea pisicii cea fricoasă (confecționarea unei măști-pisică)

21. Povestea ursului rănit de cuvinte (confecționarea unei măști de urs)

22. Globuri de hârtie (povestea bradului)

23.Ce este jurnalul?Scrie despre tine!

24. Povestea peștișorului mut (confecționarea unui peștișor de hârtie)

Grupa de vârstă: 12-14 ani

1. Povești despre București

2. Mihail Sadoveanu – viaţa și opera în fotografii și manuscrise

3. Cum restaurăm un text vechi

4. I.L. Caragiale și epoca sa

5. Mihai Eminescu în portrete

5. Cum scriem un text ? Etapele redactării.

6. Descrierea. Cum descriem un peisaj? o persoană?

7.Tudor Arghezi – portret în imagini și cuvinte

8. George Bacovia – un portret în imagini și cuvinte

9. Arta ornamentală a cărţii vechi

10. Evantaiul lui Alecsandri

11. Ion Creangă- Amintiri din copilărie. Cine este Autorul? Cine este Personajul? Cine este Naratorul? Reflecţii asupra manuscrisului. Cum scria Ion Creangă? Poate include vizionarea și comentarea unor secvenţe din filmul artistic ,,Amintiri din copilărie“ sau ascultarea unui fragment din operă citit de Mihail Sadoveanu.

12. Jucăria de vorbe. Atelier de scriere creativă

13. Ce este jurnalul? Scrie despre tine!

Grupa de vârstă 15-19 ani

1. Arta ornamentală a cărţii vechi

2. Începuturile literare în spaţiul românesc

3. George Bacovia – Universul poetic în imagini și cuvinte – Liceu cimitir al vieții mele

4. Mihai Eminescu în portrete: Amintiri fugare despre Eminescu de Mite Kremnitz

5. Povești despre București

6. Tudor Arghezi – un portret în imagini și cuvinte

7. Nichita Stănescu – un portret în imagini și cuvinte

8. Ce este jurnalul?Scrie despre tine!

Atelierele cuprind grupe de 15 elevi şi se desfăşoară în Sala Creion, de marţi până vineri, conform programărilor. Durata unui atelier este de 50 de minute. Preţul unui bilet de participare la Atelier este de 5 lei. Acest preţ include şi o vizită însoţită de ghidaj la muzeu. Persoane de contact:

Muzeograf Oana Oros; telefon: 0742.53.33.33 oros.oana@gmail.com

Muzeograf Dorothea Nicolescu telefon 0724 88 33 43 doromnlr@gmail.com

OBSERVATORUL ASTRONOMIC

“AMIRAL VASILE URSEANU” – http://www.astro-urseanu.ro

Intrarea gratuita in prima sambata a fiecarei luni.

>> CALENDARUL ASTRONOMIC este aici: http://www.astro-urseanu.ro/calendar.html

In aceasta luna, il veti putea vedea, prin telescop, pe Mos Craciun calatorind cu mare viteza printre stele in speranta ca va reusi sa arunce cu cadouri prin toate hornurile intalnite in cale. SA-I TINEM PUMNII, ASTA E O MARE TREABA! J

(Ma intreb daca chiar citeste cineva buletinul acesta… )

(Sa revenim…)

Program de vizitare:

>> Vizitare expozitie astronomică și observații solare: marți – vineri între 14 și 18;

>> Observații nocturne: marți, vineri, sâmbătă – când se întunecă, în intervalul 19-22;

>> Prezentarea de planetarium: în fiecare sâmbătă de la ora 19:30 conform programului de aici http://www.astro-urseanu.ro/calatorie-univers.html (in aprilie se fac prezentari in zilele de 6 si 13)

Sfârșitul programului de observații nocturne: utimul vizitator intră la ora 21:30.

Fiecare vizitator benificiază de ghidaj gratuit (în afară de română vorbim şi engleză).

Bilete: 5 lei/ pers sau 2 lei/ elev, student, pensionar. Înainte de a vizita observatorul citește neapărat ghidul de vizitare – pe care il puteti vizualiza aici http://www.astro-urseanu.ro/ghid_vizitare.html

ALTE MUZEE DIN BUCURESTI:

Aveti o lista aici https://agendacopiilor.wordpress.com/muzee/

O alta lista este aici http://ro.wikipedia.org/wiki/Lista_muzeelor_din_Bucure%C8%99ti

Atentie! Cand vizitati gara (sau muzeul CFR), ca sa vedeti trenurile impreuna cu cei mici, puteti sa mergeti cu trotuarul rulant pana la Basarab – trotuarul este din nou functional.

ATENTIE: SE VA DESCHIDE MUZEU CULTURII ROMILOR!

Joi, 28 noiembrie 2013, începând cu ora 17:00, s-a deschis expozitia „Romi pentru România”  la viitorul Muzeu al Culturii Romilor, pe Drumul Sabareni nr. 101-125. Vizitele grupurilor scolare se fac cu programare.

Sintagma „Romi pentru România”, numele primei expoziții din viitorul Muzeu al Culturii Romilor, se referă la o realitate istorică, socială și politică, foarte puțin documentată și prezentată public. Expoziția a prezentat în variate feluri o serie de personalitați care au avut o contribuție semnificativă la dezvoltarea economică, socială și culturală a României de azi și a adus publicului bucureștean informații privind diversitatea neamurilor de romi.

Vizitatorii au putut meșteri alături de maeștri coșuri de răchită, inele din argint, ibrice din cupru și mături din paie. Taraful Leonard Iordache a cântat piese celebre din folclorul românesc, interpretate altădată de Gabi Luncă, Ion Onoriu, Fărâmiță Lambru și alți lăutari virtuozi. Despre istoria romilor și misiunea Muzeului, au luat cuvântul: Ciprian Necula – Fondatorul Asociației Romano ButiQ, Vintilă Mihăilescu – Antropolog și coordonator al Școlii Doctorale de studii despre Romi, SNSPA, Simona Ștefan – Președinta Asociației Romano ButiQ, Nicoleta Bițu – Directoare Executivă Romano ButiQ, Gabriel Petrea – Viceprimarul sectorului 6, Daniel Vasile – Președintele Agenției Naționale pentru Romi, Petre Matei – istoric, Sorin Sandu – actor.

La eveniment au participat aproximativ 400 de participanți. La aceștia s-au alăturat reprezentanți ai ambasadelor Cehiei, Irlandei, Italiei, Turciei, Danemarcei, ai Primăriei Sector 6, ai Primăriei Sector 5, ai Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, Institutului pentru Politici Publice, Forumului Cultural Austriac, Agenția de Dezvoltare Comunitară “Împreună”, Facultății de Științe Politice, Centrului de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen – FILIA, Institutului Național Democrat, Roma Education Fund, Asociațiilor Salvați Copiii, Portico și ai Fundației Eurisc. S-au facut și primele donații personale de obiecte către muzeu din partea lui Daniel Cioaba și Daniel Vasile.

Muzeul Culturii Romilor are misiunea de a expune adevărul istoric, de a aduce dovezi  și de a prezenta diversitatea neamurilor de romi aflate sub cupola etnicității comune pentru o înțelegere de bază a acestui popor. Ne propunem ca în anii următori să depășim ambiguitățile în modul în care sunt percepuți romii și să contribuim la deslușirea felului în care etnicitatea romilor este construită.

În manualele de istorie, autorii au considerat, probabil, nesemnificativă contribuția romilor, dar au menționat luptele duse de voievozii români – fără să menționeze că armele acestora erau fabricate, în cea mai mare parte, de către fierarii romi; au menționat presiunea economică impusă de marile imperii – dar nu au menționat faptul că robii romi erau și ei afectați; au menționat primele mișcări democratice din perioada interbelică – ignorând existența unei ample mișcări civice a romilor din România; au menționat deportările – și aici au amintit și de romi; au prezentat dramele colectivizării comuniste – dar nu au spus nimic despre sedentarizarea nomazilor și colectivizarea meșteșugului rom. Exemplele pot continua la nesfârșit.

Muzeul este amplasat într-o zonă puțin dezvoltată economic și fără alte atracții culturale, motiv pentru care cei mai mulți dintre locuitorii Bucureștiului nu au avut de-a face cu acest cartier, însă pentru că se află la doar aproximativ 7 km de centrul orașului, credem că va deveni o nouă destinație de interes larg. Pentru că Muzeul se află încă în lucru, în următoarele săptămâni vor fi organizate vizite de grup pentru cei care doresc să vadă expoziția și trimit un e-mail la office@romanobutiq.ro.

Pentru mai multe detalii, vizitați http://www.romanobutiq.ro

TEATRU

STIRE NEMURITOARE: “Dragi prieteni, Teatrul „Micul Print” isi deschide portile din 18 Decembrie si îsi propune sa aduca în atentia publicului spectator piese de teatru interactive pentru copii, piese cu rol educativ, teatrul de papusi/marionete, commedia dell’arte. Va asteptam cu drag!” Inca nu am alfat: unde? cand? cum?… La descrierea de pe pagina facebook spune asa: “Institutie publică de cultură, care îsi propune să aducă în ațentia publicului spectator piese de teatru interactive pentru copii.”  Astept cu_minte rezolvarea misterului. J

COMPANIA PASSE-PARTOUT DAN PURIC – http://companiadanpuric.ro

Nu sunt programate spectacole pentru copii in aceasta luna.

Trupa de teatru Hopa-Trop va asteapta in fiecare ultima duminica, de la ora 10.30 si 12.00 la spectacolele sale nonverbale insotit de muzica live pentru copii.

Locatia: Clubul Taranului Bilet: 20 lei/persoana (biletele se procura in ziua spectacolului)

Aceasta informatie trebuie verificata.

MINI ART SHOW – http://www.miniartshow.ro/

În luna decembrie MiniArt Show va invita la

SAMBATA 7 decembrie  – Elefantelul curios 11:00- Atelier pentru  mamici si pitici – Coronite de Craciun -atelier creativ de coronite pentru familii si copii- 3-100 de ani

In decembrie e Craciunul, iar sarabatorile se fac in familie. De aceea ne-am gandit ca atelierele noastre sa implice si adultii, caci cei invitati la atelier pot fi mamaici, tatici, matusi, surori, bunici… Avem in paralel doua ateliere de creatie, unul pentru adulti sustinut de Raluca, care ne va invata cum sa facem coronite decorative de Craciun din brad si flori naturale. Corina ii va ajuta  pe cei mici sa faca cele mai frumoase ornamente de sarbatoare. Vino cu toata familia la atelier sa petrecem impreuna si sa ascultam colinde. Insotitorii participantilor nu platesc. Detalii: miniartshow@yahoo.com, Telefon: 0749419999 Adresa:Bd Ctin Brancoveanu, Nr 7D, sector 4, Bucuresti

DUMINICA 8 decembrie – Bucuresti Mall-etaj 2 ORA – 11:00- Parfum de sarbatoare -cadoul perfect pentru cei dragi   – atelier creativ 3- 100 ani Fiecare participant ii va face un parfum de sarbatoare. Cu portocala, scortisoara, dar si alte ingrediente vom face cel mai frumos si natural parfum. Il vom pune intr-o sticluta frumoasa si il putem oferi unei persoane dragi acum in aceasta perioada a cadourilor. Biscuitii si ceaiul este din partea casei, iar insotitorii participantilor nu platesc Cost : 50 lei/copil (adultii nu platesc) Detalii: miniartshow@yahoo.com, Telefon: 0749419999 Adresa: Bucuresti Mall, etaj 2,Calea Vitan 55-59, sector 2, Bucuresti

JOI  12 decembrie – Bucuresti Mall-etaj 2 18:30 -19:30- Scufita rosie si Mos Craciun- – spectacol 2-7 ani Bunicuta si Scufita au auzit ca lupul a plecat sa fure toate scrisorile copiilor, trimise Mosului si numai de ele depinde ca Mos Craciun sa mai aduca cadourile copiilor in seara de Craciun. O poveste haioasa plina de intamplari frumoase care ii va inveseli pe cei mici. In final, Mos Craciun va aparea sa-I intrebe pe cei mici ce isi doresc de sarbatori sa gaseasca sub bradul impodobit. Biscuitii si ceaiul este din partea casei. Cost: 50 lei/copil (adultii nu platesc) Detalii: miniartshow@yahoo.com, Telefon: 0749419999 Adresa: Bucuresti Mall, etaj 2,Calea Vitan 55-59, sector 2, Bucuresti

SAMBATA 14 decembrie – Bucuresti Mall- etaj 2 / 11:00-12:00 –  Poveste de Craciun spectacol/atelier 1-100 de ani Cu ajutorul teatrului de papusi si umbre copiii vor putea viziona frumoasa poveste, considerata o  capodopera a literaturii clasice „Poveste de Craciun”.

Scrooge locuia in apartamentul lui Marley, un apartament cu camere intunecate, aflat intr-o cladire care statea sa se prabuseasca in orice moment. In seara de Ajun, cand acesta se intoarce de la pravalie, vede fantoma lui Marley, care venise sa il previna, crezand ca il mai poate salva de la o soarta asemanatoare, acesta il avertizeaza pe Scrooge ca va fi vizitat in Ajunul Craciunului de trei spirite: cel al Craciunului trecut, cel al Craciunului prezent si cel al Craciunului viitor, in incercarea acestora de a-l face un om mai bun, care sa iubeasca oamenii si sa se bucure de compania celor care inca tin la el, in ciuda caracterului sau dificil.

Ebenzer Scrooge isi da seama ca toate greselile din trecut si din prezent vor trebui platite pana la urma si le roaga pe cele trei spirite sa ii mai acorde o sansa pentru a se indrepta. In final acesta se hotaraste sa creada in spiritul si armonia Craciunului si sa le acorde o sansa oamenilor de a intra in viata lui.

Dupa spectacol, urmeaza un atelier creative in care  toata familia va face personaje de iarna din linguri de lemn. Biscuitii si ceaiul este din partea casei, iar insotitorii participantilor nu platesc. Cost : 50 lei/copil ( adultii nu platesc) Detalii: miniartshow@yahoo.com, Telefon: 0749419999 Adresa: Bucuresti Mall, etaj 2,Calea Vitan 55-59, sector 2, Bucuresti

DUMINICA 15 decembrie-Bucuresti Mall- etajul 2

11:00-12:00 – Parfum de sarbatoare pentru cei dragi – atelier creativ 3- 100 ani

Fiecare participant ii va face un parfum de sarbatoare. Cu portocala, scortisoara, dar si alte ingrediente vom face cel mai frumos si natural parfum. Il vom pune intr-o sticluta frumoasa si il putem oferi unei persoane dragi acum in aceasta perioada a cadourilor. Biscuitii si ceaiul este din partea casei, iar insotitorii participantilor nu platesc. Cost : 50 lei/copil ( adultii nu platesc) Inscrieri: http://www.miniartshow.ro  Detalii: miniartshow@yahoo.com, Telefon: 0749419999 Adresa: Bucuresti Mall, etaj 2,Calea Vitan 55-59, sector 2, Bucuresti

JOI 19 decembrie-Bucuresti Mall- etajul 2 18:30-20:00 – Sezatoare de mamici si distractie pentru pitici -Bucuresti Mall – atelier creativ pentru toate varstele

Mamici si pitici vor face impreuna cele mai frumoase decoratiuni de Craciun. Anul acesta impodobim casa de sarbatoare cu decoratiuni facute chiar de noi. Adultii pot participa si ei la acest atelier si isi pot realiza un frumos ornament de sarbatoare din materiale naturale. Avem brad, scortisoara, portocale, cuisoare si tot felul de accesorii pentru cele mai frumoase ornamente de Craciun. Biscuitii si ceaiul este din partea casei, iar insotitorii participantilor nu platesc. Inscrieri: http://www.miniartshow.ro Detalii: miniartshow@yahoo.com, Telefon: 0749419999 Adresa: Bucuresti Mall, etaj 2,Calea Vitan 55-59, sector 2, Bucuresti

SAMBATA 21 decembrie – Bucuresti Mall- etaj 2

11:00-14:00 si 16:00-20:00 – Fabrica lui Mos Craciun

11:00-14:00 -Globuri magice din diferite materiale

16:00-18:00 – Felicitari pentru toata familia

18:00-20:00 – Ornamente parfumate de Craciun

MiniArtShow deschide portile fabricii lui Mos Craciun. Alaturi de spiridusi veseli, craciunite si elfii Mosului copiii vor putea sa faca globuri magice, felicitari cu multumiri, ornamente unicat si multe altele. In fiecare weekend In Bucuresti Mall e sarbatoare, iar atelierele sunt din ce in ce mai creative si mai frumoase. Va asteptam in fiecare sambata si duminica la atelierele MiniArtShow din Bucuresti Mall. Detalii: miniartshow@yahoo.com, Telefon: 0749419999 Adresa: Bucuresti Mall, etaj 2,Calea Vitan 55-59, sector 2, Bucuresti

DUMINICA 22 decembrie – Bucuresti Mall- etaj 2

11:00-14:00 si 16:00-20:00 – Fabrica lui Mos Craciun

11:00-14:00 -Globuri magice din diferite materiale

16:00-18:00 – Felicitari pentru toata familia

18:00-20:00 – Ornamente parfumate de Craciun

MiniArtShow deschide portile fabricii lui Mos Craciun.

Alaturi de spiridusi veseli, craciunite si elfii Mosului copiii vor putea sa faca globuri magice, felicitari cu multumiri, ornamente unicat si multe altele. In fiecare weekend In Bucuresti Mall e sarbatoare, iar atelierele sunt din ce in ce mai creative si mai frumoase. Va asteptam in fiecare sambata si duminica la atelierele MiniArtShow din Bucuresti Mall. Detalii: miniartshow@yahoo.com, Telefon: 0749419999

TEATRUL DE ANIMATIE TANDARICA – http://teatrultandarica.ro/

Muzeul virtual al Teatrului se afla aici http://www.teatrultandarica.ro/volumul1.html

>> Cele mai îndrăgite piese pentru copii din aceasta stagiune vor fi jucate si în sălile cinematografului Grand Cinema Digiplex, din Băneasa Shopping City. Detalii pe pagina www.grandcinemadigiplex.ro.

>> Felicitari pentru Festivalul de luna trecuta! J

>> Program spectacole pentru copii in luna decembrie:

Sambata, 7 Decembrie 2013, ora 10:00 CARTEA JUNGLEI

Sambata, 7 Decembrie 2013, ora 12:00 CARTEA JUNGLEI

Duminica, 8 Decembrie 2013, ora 10:00 SCUFIŢA ROŞIE

Duminica, 8 Decembrie 2013, ora 12:00 SCUFIŢA ROŞIE

Luni, 9 Decembrie 2013, ora 10:00 FATA BABEI ȘI FATA MOȘNEAGULUI

Marti, 10 Decembrie 2013, ora 10:00 FATA BABEI ȘI FATA MOȘNEAGULUI

Sambata, 14 Decembrie 2013, ora 10:00 PINOCCHIO

Sambata, 14 Decembrie 2013, ora 12:00 PINOCCHIO

Duminica, 15 Decembrie 2013, ora 10:00 MOTANUL ÎNCĂLŢAT

Duminica, 15 Decembrie 2013, ora 12:00 MOTANUL ÎNCĂLŢAT

Sambata, 21 Decembrie 2013, ora 10:00 TOM DEGEŢEL

Sambata, 21 Decembrie 2013, ora 12:00 TOM DEGEŢEL

Duminica, 22 Decembrie 2013, ora 10:00 CEI TREI PURCELUŞI

Duminica, 22 Decembrie 2013, ora 12:00 CEI TREI PURCELUŞI

>> Colecta de jucarii / Teatrul de Animatie Tandarica – un nou rol

Anul acesta, Țăndărică este asistentul lui Moș Crăciun și îl ajută să ofere jucării copiilor de la Spitalele “Marie Curie” și “Grigore Alexandrescu” din București. Fiecare copil care va dona o jucărie va deveni asistent al lui Moș Crăciun și un bun prieten al lui Țăndărică. Până în 20 decembrie vă așteptăm, cu mic cu mare, să donați o jucărie la sediul din Lahovari pentru ca misiunea lui Moș Crăciun să fie îndeplinită cu succes. Din respect pentru cei mici, vă rugăm să donați doar jucării îngrijite sau noi. Campania DĂRUIEȘTE ZÂMBETE, DONEAZĂ JUCĂRII face parte din proiectul ȚĂNDĂRICĂ, PRIETENUL TĂU CEL MAI BUN!, inițiat de Teatrul Țăndărică.

TEATRUL PENTRU COPII SI TINERET EXCELSIOR – http://www.teatrul-excelsior.ro/

Programul spectacolelor 6 – 19 decembrie 2013:

Vineri 6 decembrie  ora 10.00       HAINELE CELE NOI ALE PRINŢULUI

Duminică 8 decembrie        ora 11.00       ZÂNA ZORILOR

Marţi 10 decembrie  ora 10.00       VRĂJITORUL DIN OZ

Miercuri 11 decembrie        ora 10.00       VRĂJITORUL DIN OZ

Joi 12 decembrie      ora 10.00       HAINELE CELE NOI ALE PRINŢULUI

Vineri 13 decembrie            ora 10.00       HAINELE CELE NOI ALE PRINŢULUI

Duminică 15 decembrie     ora 11.00       MICA SIRENĂ

Marţi 17 decembrie  ora 10.00       FRUMOASA ŞI BESTIA

Miercuri 18 decembrie        ora 10.00       ZÂNA ZORILOR

Joi 19 decembrie      ora 10.00       FRUMOASA ŞI BESTIA

TEATRUL ION CREANGA – http://www.teatrulioncreanga.ro

>> Program spectacole pentru copii:

Sambata 7 decembrie         11:00 D-l Goe, Vizită, Pedagog de școală nouă – Mofturi

Duminica 8 decembrie        11:00 Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici

>> A anuntat finalul ediţiei a VII-a a Concursului de dramaturgie pentru copii. Din cele 25 de piese lecturate, s-au evidențiat 3 propuneri: „Domnișorul DA” de Laurențiu Budău, „Jucăria” de Carmen Dominte și „Peripețiile lui Plictisel” de Sânziana Popescu.

Sa ne bucuram ca exista oameni mari care vor sa compuna pentru oameni mici. J

In aceasta luna nu sunt programate evenimente, spectacole sau ateliere pentru copii.

Vineri 6 decembrie – impodobirea bardului – 16.00.

TEATRUL DE MAGIE ANDREI TEASCA – http://www.teatruldemagie.ro

ABRACADABRA – Spectacol de magie pentru copii

Nimic anuntat…

TEATRUL NATIONAL – www.tnb.ro

Anunta spectacole si activitati pentru copii, dupa cum urmeaza:

>> “Teatrul Naţional pentru Copii”

… proiect iniţiat de Fundaţia Abracadabra, condusă de actorul Marian Râlea, în parteneriat cu Teatrul Naţional din Bucureşti, este locul unde copiii urcă pe scenă şi devin eroii cei buni şi frumoşi ai basmelor. Ca într-o adevărată magie, « înarmaţi » cu doar câteva elemente de costum şi de decor, ei învaţă să-şi înfrângă teama şi să lupte  vitejeşte cu duhurile rele, cu forţele cele întunecate din poveştile românilor, de ieri şi de azi.

Magicianul Poveştilor împreună cu echipa îi invită pe cei mai mici dintre spectatorii teatrului la o stagiune plină de evenimente şi noutăţi, în care Jocul de-a Teatrul va fi din nou personajul-cheie al întâlnirilor duminicale, atât de îndrăgite de micuţi, dar şi de părinţi şi bunici, reuniţi pentru actuala stagiune în jurul unei teme comune, Poveştile Românilor.

În curând, un nou proiect pentru copii, mai mari şi mai mici, va prinde viaţă sub genericul « Teatrul ca un Joc » şi va fi un Club de iniţiere teatrală.”

Mai multe la http://www.tnb.ro/index.php?page=spectacol&idspec=144

Data reprezentaţiilor:  8 dec. ora 11:00 si 15 dec., ora 11:00

Durata spectacolului: 2 ore Preţ bilete: 20 lei

Distribuţia: Magicianul – Marian Râlea, Buna Poveştilor – Adina Cristescu, Clovnul cel Trist – Gabriel Spahiu, Trupa de copii

>> Salonul internațional de Artă Naivă

Centrul Naţional pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, cu sprijinul Ministerului Culturii, organizează cea de-a XII-a ediţie a Salonului Internaţional de Artă Naivă, la Bucureşti, în perioada 5-19 decembrie 2013, la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale”, Foaier – Sala Mică. Expoziţia va fi itinerată la Iaşi, în perioada 20 ianuarie – 3 februarie 2014, la Palas Mall – Sala Atrium.

SIAN este cea mai amplă selecţie de pictură şi sculptură naivă la nivel naţional şi cu participare internaţională, care reuneşte, din doi în doi ani, pe cei mai reprezentativi artişti naivi din România şi din străinătate.

Proiectul CNCPCT are ca scop principal promovarea artei naive în spaţiul românesc şi în întreaga lume. Lucrările care vor fi expuse la SIAN prezintă lumea de azi şi de ieri, repere străvechi învrednicite cu înţelesuri noi, evocări, reconstituiri sentimentale, poveşti cotidiene.

Pe simeze vor fi prezenţi unii dintre cei mai apreciaţi artişti naivi din: Argentina, Polonia, Spania, Serbia, Ucraina, Ungaria şi din România. Cele mai valoroase lucrări vor fi premiate de un juriu de specialitate.

>> Zilele Teatrului Național

Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” organizează în zilele de 14 şi 15 decembrie 2013 Zilele Teatrului Național, o sărbătoare deschisă tuturor iubitorilor de teatru și nu numai.

Cu acest prilej vor fi organizate tururi ghidate ale teatrului – Ziua uşilor deschise la TNB, întâlniri cu actorii cei mai îndrăgiţi ai TNB, sesiuni de autografe şi fotografii, un mini târg de carte de teatru, vizitarea foaierelor-expoziţie cu lucrări ale unor cunoscuţi artişti români contemporani, vizitarea Salonului Naţional de artă Naivă (foaier Sala Mică) etc, precum şi o Lungă Noapte a TNB (14 spre 15 decembrie 2013, de la orele 23.00 până la plecarea primului metrou), care se va desfășura foaierul Sălii Studio. Ion Caramitru, Marius Manole, Medeea Marinescu, Marius Bodochi, Dorin Andone, Tania Popa sunt câțiva dintre actorii care vă vor fi gazde în această noapte albă. În deschidere, tinerii participanți de la Gala HOP sunt invitați cu Hai Iu Iu Nu Hey You You concert remix-uri Maria Tănase (proiect coordonat de Radu Afrim și Vlaicu Golcea).

Până în acest moment, și-au anunţat prezenţa la Târgul de Carte, mari personalităţi ale Teatrului Naţional Bucureşti: Mircea Albulescu, George Motoi, Ion Caramitru, Adela Mărculescu și lista este deschisă.Vor exista recitaluri de poezie, sesiuni de autografe şi discuţii pe marginea cărţilor scrise de sau despre actori. Publicul va avea ocazia să aleagă titluri preferate dintr-o mare varietate de carte de teatru în foaierul Sălii Media unde vor expune edituri precum Humanitas, Tracus Arte, Teatru Azi, Unitex , All, etc.

>> Iata ca noi ne-am gandit sa incheiem anul cu o premiera. „COPILARIA LUI RICHARD WAGNER” este un spectacol cu povesti, cu balauri, printese si pitici asa cum si le imagina atunci cand le scria chiar el. Va asteptam pe 12 decembrie la Teatrul Odeon la Sala Studio la ora 18:00. Avem si un al doilea spectacol a doua zi, 13 decembrie aceeasi ora: 18:00, aceeasi sala Studio, asta daca nu reusiti sa ajungeti la primul sau daca nu mai gasiti locuri…..:) Va asteptam cu drag…noi echipa: Alin Olteanu, Mona Ciuta, Sanziana Tarta, Irina Sarbu, Aurelia Olteanu, Valeria Cristia, Raluca Ouatu (pian)

Pret bilete: Adulti 21,20 lei; copii 12,72 lei

Spectacol muzical adresat copiilor intre 4 si 10 ani, realizat in colaborare cu Institutul Goethe

TEATRUL PAIATA – www.Paiataparty.ro

Calendar spectacole copii in luna decembrie:

Poveste de iarnă Dec 21 2013 – 12:00pm

Poveste de iarnă Dec 21 2013 – 10:30am

Poveste de iarnă Dec 14 2013 – 12:00pm

Poveste de iarnă Dec 14 2013 – 10:30am

Coliba Iepurașului Dec 7 2013 – 12:00pm

Coliba Iepurașului Dec 7 2013 – 10:30am

Spectacolele se tin la Clubul Taranului.

TEATRU RADIOFONIC – http://www.eteatru.ro/?page_id=12

(Pentru copii mai mari, care au de pregatit diverse teme la limba si literatura romana/ literatura universala…sau nu…)

Programul lunii decembrie:

1, 6, 11, 16, 21, 26, 31 DECEMBRIE 2013 a.m./p.m.

00:00 Poveste de iarnã de William Shakespeare

01:40 Mincinosul de Carlo Goldoni

03:30 Nunta lui Figaro de Beaumarchais

05:00 Chiriţa în Iaşi de Vasile Alecsandri

06:00 Câinele grădinarului de Lope de Vega

07:00 Prâslea cel viteaz şi merele de aur

07:30  Povestea celor zece ulcele cu galbeni de Anton Pann

08:00 Leul, vrăjitoarea şi garderoba

09:00 Boemii comedie muzicală

10:20 Comedia erorilor de William Shakespeare

2, 7, 12, 17, 22, 27, DECEMBRIE 2013 a.m./p.m.

00:00 Don Gil de ciorap verde de Tirso de Molina

01:40 Chiriţa în provincie de Vasile Alecsandri

03:00 Hagi Tudose de Barbu Ştefănescu-Delavrancea

04:35 Avarul de Molière

05:50 Gâlcevile din Chioggia de Carlo Goldoni

07:00 Alice în ţara minunilor de Lewis Caroll

08:00 Hainele cele noi ale împăratului de H. Ch. Andersen

08:30 Ali Baba si cei 40 de hoţi

09:00 O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale

11:00 Cinci cânticele de Vasile Alecsandri

3, 8, 13, 18, 23, 28, DECEMBRIE 2013 a.m./p.m.

00:00 Bădăranii de Carlo Goldoni

01:40 Aventurile baronului Munchausen

03:30 Agachi Flutur de Vasile Alecsandri

04:30 Puricele în ureche de Georges Feydeau

06:20 O femeie cu bani de G. B. Shaw

07:40 Vârtelniţa fermecată de Fraţii Grimm

08:10 Aventură cu un hobbit de J. A. Tolkien

08:40 Lebedele de Hans Christian Andersen

09:40 Legende despre Iisus de Selma Lagerlof

10:40 Titanic vals de Tudor Muşatescu

4, 9, 14, 19, 24, 29, DECEMBRIE 2013 a.m./p.m.

00:00 Mizantropul de Molière

01:30 Cei trei muschetari de Alexandre Dumas

03:00 Ce înseamnã sã fii onest de Oscar Wilde

04:35 Slugă la doi stăpâni de Carlo Goldoni

06:05 O noapte furtunoasă de Ion Luca Caragiale

07:20 Ucenicii lui Moş Crăciun de Maria Ioana Vasiloiu

08:25 Bambi sau povestea unui pui de căprioară de Felix Salten

09:25 Poveste la gura sobei de Cristian Munteanu

09:55 Copilul din stele de Oscar Wilde

10:25 Cum vă place de William Shakespeare

5, 10, 15, 20, 25, 30, DECEMBRIE 2013 a.m./p.m.

00:00 Mitică Popescu de Camil Petrescu

01:20 Iată femeia pe care o iubesc de Camil Petrescu

02:40 D’ale carnavalului de Ion Luca Caragiale

03:55 Burghezul gentilom de Molière

05:35 Take, Ianke şi Cadîr de Victor Ion Popa

07:00 David Copperfield de Charles Dickens

08:00 Micul prinţ de Antoine de Saint-Exupéry

09:00 Peripeţiile soldatului Švejk de Jaroslav Hašek

10:40 Gaiţele de Alexandru Kiriţescu

Detalii despre spectacole la http://www.eteatru.ro/?page_id=12  si pe pagina Teatrului National Radiofonic http://tnr.srr.ro/program/

>> Corul de Copii Radio în CHRISTMAS FANTASY, la Sala Radio

Radio România Cultural anunta: “Sâmbătă, 7 decembrie (19.00), sub titlul CHRISTMAS FANTASY, veţi fi într-adevăr purtaţi pe aripile imaginaţiei, în faţa şemineului unde cu suflet de copil veţi aştepta ca Moşul să vă lase în cizmuliţe cântece de Crăciun de peste hotare laolaltă cu ale noastre colinde tradiţionale! Sub bagheta dirijorului VOICU POPESCU şi sub îndrumarea pianistei CAMELIA CHIŢIBEA, prin CORUL DE COPII RADIO veţi primi O, ce veste minunată!, veţi afla ce s-a întâmplat La Vitleem colo-n jos, vă veţi bucura de minunea Naşterii Mântuitorului cu Joy to the World, veţi păşi în atmosfera de basm a sărbătorilor cu Stille Nacht sau Ave Maria. “ Mai mult:

http://www.radioromaniacultural.ro/corul_de_copii_radio_in_christmas_fantasy_la_sala_radio-10596

>> Asociatia Nationala Corala din Romania – ANCR:

Va invitam sambata, 14 decembrie, la Catedrala Sf. Iosif sa ascultati unul dintre cele mai recent infiintate coruri din Bucuresti – Corul „Regal”, dirijat de fondatorul sau – Razvan Rados

Intrarea libera.

Teatru POLITIQ – https://www.facebook.com/stagiuneadeteatrupolitic?fref=ts

Sustine:

“Copiii Migraţiei – un proiect de teatru educaţional”

Repetitiile sunt in toi, emotiile sunt mari, dar ne mai si distram Va asteptam la Teatrul Foarte Mic, la spectacolul „Familia Offline”, de Mihaela Michailov, regia Radu Apostol. Sambata 7 decembrie – intrarea libera.

TEATRUL ZURLI – http://www.zurli.ro/

In fiecare duminica ne gasiti la Clubul Taranului de la 10.30 si de la 12.00. Rezervati locuri dint timp la numarul de telefon: 0728295872”

TAPUSELE – http://www.tapusele.ro

Programul spectacolelor şi atelierelor pentru copii in luna noiembrie: http://tapusele.ro/

TEATRUL VIENEZ DE COPII – http://www.teatrulvienezdecopii.ro/

“Pusculita” de Eugene Labiche, premiera – 25 octombrie; s-a jucat la Sala Rapsodia – Teatrul de pe Lipscani. Actorii – copii de diferite varste. J

Felicitari! J

UNIVERSITATEA NAȚIONALĂ DE ARTĂ TEATRALĂ ȘI CINEMATOGRAFICĂ “I.L.CARAGIALE” – www.unatc.ro

Anunta spectacole pentru copii la Palatul Copiilor…

UNIVERSITATEA NAŢIONALĂ DE MUZICĂ DIN BUCUREŞTI – http://www.unmb.ro

>> Anunta o serie de spectacole/ concerte cu intrare libera:

7 dec.ora 17.00 Concert GAME – percutie

8 dec.ora 13.00 Concert simfonic’

8 dec.ora 18.00 Gala de Opera

9 dec.  ora 17.00 Recital de Concerte

10 dec. ora 9.00 Recital de Clarinet

10 dec.ora 10.00 Concertul

10 dec.ora 13.00 Concert de Craciun

10 dec.ora 16.00 Armonii Instrumentale

10 dec.ora 18.30 Recital falut

13 dec. ora 10.00 Recital de Clarinet

14 dec. ora 18.00 ERASMUS meeting CEEPUS

Detalii http://www.unmb.ro/activitati-artistice/

DIN COMUNITATE

>> Tinere Talente, editia 2014

Fundatia Principesa Margareta a Romaniei: o noua selectie in cadrul programului de burse Tinere Talente, editia 2014. Termen limita: 16 decembrie.

Detalii aici:

http://www.fpmr.ro/index.php?mact=News%2Ccntnt01%2Cdetail%2C0&cntnt01articleid=575&cntnt01origid=79&cntnt01dateformat=%25d.%25m.%25y&cntnt01returnid=79

~~~~~~~~

>> SkyRun in Bucuresti sâ. 7 dec. 2013 10:00 – 13:00

7 decembrie, in cea mai inalta cladire din Romania – Bucharest Sky Tower

INFORMATII UTILE http://www.smartatletic.ro/skyrun/

~~~~~~~~

>> Jos Textila, întoarce fila!

(sâmbătă, 7 decembrie, între orele 12:00 – 18:00 la cafeneaua Coftale)

„Jos Textila, întoarce fila” este un proiect Rotaract Triumph București ce promovează lectura printr-un mod neconvențional. Proiectul, aflat la cea de-a III-a ediție, urmărește încurajarea valorilor culturale prin intermediul cititului, dar și ajutorarea comunității prin colectarea de haine pentru persoanele defavorizate.

Evenimentul se va desfășura și de această dată sub forma unui târg unde se vor dona haine în schimbul unei cărți. Conceptul este acela de a schimba un lucru superficial pe unul cu valoare culturală astfel încât valoarea cititului să crească în rândul comunității noastre. Vizitatorii vor putea răsfoi cărțile expuse și vor primi recomandări din partea organizatorilor pentru ca, în final, să își aleaga cartea preferată.

În cadrul evenimentului, Cvartetul Capriccio ne va încânta cu un concert de colinde, în timp ce copilașii vizitatorilor noștri vor putea asculta și construi cele mai frumoase povești în cadrul Story Corner-ului special organizat pentru ei. De asemenea, Asociația „Arta nu mușcă” s-a alăturat inițiativei noastre de promovare a cititului, lansând un concurs creativ cu premii în cărți. (detalii pe facebook.com/artanumusca). Hainele strânse în cadrul evenimentului vor fi donate fundațiilor „Deschide Inima” și „Policy Center” cu scopul de a ajuta familii (copii, tineri și adulți) vulnerabile.

Vă așteptăm cu multe surprize sâmbătă, 7 decembrie, între orele 12:00 – 18:00 la cafeneaua Coftale, strada Profesor Ștefan Mihăileanu, nr. 42, București.

Pentru mai multe detalii, vă invităm să vizionați filmul de promovare:

~~~~~~~~

>> Sărbătoreşte ZIUA INTERNAŢIONALĂ A PERSOANELOR CU HANDICAP alături de Asociaţia Vincero la Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti! Evenimentul va avea loc pe sâmbătă,7 decembrie 2013, începând cu ora 17.00, la Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti (sala mare de spectacole, etaj II), din Calea Plevnei, nr. 61, sector 1.

Evenimentul,”Concertul de sfârşit de an- Ziua internaţională a persoanelor cu handicap”, care este destinat atât persoanelor cu sau fără handicap, cât şi organizaţiilor nonguvernamentale, îşi propune să prezinte misiunea Asociaţiei Vincero, activităţile desfăşurate pe parcursul anului 2013 şi planurile pentru viitor.

Activităţile vor fi completate de un program artistic oferit de beneficiarii şi prietenii Asociaţiei, care va consta în interpretarea de melodii, recitarea de poezii şi susţinerea unui discurs motivaţional.

~~~~~~~

>> IWA Christmas Bazzar – la Romexpo, in weekend – 8 dec. 10 -17

Dragi prieteni, va anuntam cu bucurie ca Fun Science si Profesorul Trasnit vine pentru a III -a data consecutiv in sprijinul IWA- International Women’s Association of Bucharest, la evenimentul IWA Christmas Bazzar. Evenimentul uneste comunitatea internationala prin veselie si filantropie. Activitatile sale se adreseaza intregii familii, atat parintilor cat si copiilor dar si adolescentilor curiosi de alte orizonturi.

Acest eveniment este unic prin diversitatea sa internationala- mai mult de 30 de misiuni diplomatice și reprezentanți ai țărilor lor- schimb de cultura, muzica, dansuri, costume, obiecte de artizanat și produse alimentare tradiționale autentice. Este evenimentul nostru de suflet, poate cel mai frumos din iarna. Va asteptam!

~~~~~~~~~~

17 dec., 19.30 Fundatia Dezvoltarea Popoarelor va inita la „Colinde in dar” – concert Caritabil sustinut de Corul de Camera „Preludiu”, la Catedrala Sf. Iosif, in sprijinul Fundatiei „Dezvoltarea Popoarelor”

~~~~~~~~~~~

>> Ghid/DVD de folosire a metodei kamishibai – gratuit pentru cadrele didactice

„In cadrul proiectului Kamishibai – la povesti sa spunem HAI!, proiect finantat de Administratia Fondului Cultural Roman si realizat de Asociatia De dragul artei, a fost lansat un nou ghid de folosire a metodei kamishibai adresat cadrelor didactice, dar si parintilor sau altor persoane interesate. Metoda de educatie nonformala scoate la iveala spontaneitatea si creativitatea copiilor, dar si alte calitati cum ar fi: organizarea, lucrul in echipa, negocierea si acceptarea ideilor celorlalti. Ghidul, sub forma de DVD, a fost realizat ca urmare a proiectului pilot, ale carui activitati s-au derulat in scolile din Bucuresti si Mogosoaia, in lunile octombrie-noiembrie 2013. Acesta explica, pas cu pas, cum poate fi derulata o serie de programe prin care o clasa de elevi (sau propriii copii, in cazul parintilor) creeaza o poveste originala si o ilustreaza, pentru ca apoi sa o prezinte unui public apropiat (sau mai putin familiar). DVD-ul prezinta secrete practice ale derularii acestui tip de program, studii de caz cu aplicarea metodologiei respective, metode de evaluare a programului, precum si un film in care este descrisa experienta proiectului, respectiv a procesului de creare a unei povesti de tip kamishibai in cadrul unei clase. Acesta se constituie, astfel, intr-un instrument util cadrelor didactice care doresc sa stimuleze copiii de o maniera interdisciplinara si creativa, obtinand rezultate surprinzatoare, asemeni celor observate de organizatori in timpul proiectului. In cadrul acestuia, 150 de elevi, din capitala si din Mogosoaia, au creat sase povesti originale si au realizat ilustratii potrivite. Lectura povestilor, insotita de acompaniament muzical, a tinut cu sufletul la gura o sala intreaga de copii si parinti, aspect care dovedeste calitatea textului si a imaginilor, dar si implicarea celor mici in realizarea acestora si bucuria impartasirii propriilor ganduri sub forma de poveste.”

„Profesorii pot intra gratuit in posesia acestui ghid trimitand o cerere prin email la: office@dedragulartei.ro ” Raluca Bem Neamu

Inca o data BRAVO pentru Asociatia De Dragul Artei!

Despre Asociatia De Dragul Artei aici: http://www.dedragulartei.ro

~~~~~~~~~~

>> Susține ”Brâncuși de jucărie,” un proiect care aduce arta pe mâinile copiilor.

“Brâncuși de jucărie,” un proiect al Asociației Minitremu, are nevoie de susținerea noastră, pentru a-i aduce pe cât mai mulți copii aproape de artă, de înțelesul monumentelor, de istoria artei românești — toate acestea, prin joc și joacă.

Succesul lui ”Brâncuși de jucărie” e deja testat în rândul copiilor, care l-au reinterpretat imediat, cu ingeniozitate, în case ale prietenilor, în galerii de artă sau tocmai într-o grădiniță din Seattle. Inițiatorii proiectului și-au propus însă să ducă mai departe povestea și s-o pună la dispoziția cât mai multor mâini și minți deschise. Pentru acest lucru, au lansat o campanie internațională de crowdfunding, la care cu toții suntem invitați să contribuim, cu sume mai mici sau mai mari, în schimbul unor recompense greu de refuzat. Înainte de a merge pe site-ul Indiegogo, unde puteți susține acest proiect – concret, prin donații, sau simbolic, dând mai departe vestea între cunoscuți și prieteni –, puteți afla mai multe de la cei doi oameni aflați în spatele Minitremu, cu care am povestit despre artă și jucării.

Puteți susține realizarea acestui proiect, pe site-ul Indiegogo, prin sume cuprinse între 5 și 250 de dolari, în schimbul cărora autorii proiectului vă vor iferi recompense pe măsură. Într-o țară unde cultura se finanțează în funcție de interesele politice, e timpul să adaptăm sloganurile civice și la forma lor de ”Uniți Creăm!”, participând la campanii de crowdfunding.

Si mai multe detalii aici http://totb.ro/sustine-brancusi-de-jucarie-un-proiect-care-aduce-arta-pe-mainile-copiilor/

~~~~~~~~~

>> În luna decembrie Studio Creativ continuă programele din weekend pentru copii

Atelierele vor avea loc sâmbata si duminica, va puteti înscrie la grupa de la ora 11.00 sau de la ora 15.00, grupa de vârsta fiind aceeasi, de 6-13 ani.

Sâmbata, 7 decembrie, ora 11.00 – Atelier de crea?ie – Vine Craciunul! – felicitari cu linogravura ?i colaj cu elemente tridimensionale (pop-up) – prima parte

Duminica, 8 decembrie, ora 11.00 – Atelier de crea?ie – felicitari cu linogravura ?i colaj cu elemente tridimensionale (pop-up) – a doua parte

Sâmbata, 7 decembrie, ora 15.00 – Atelier de crea?ie – Vine Craciunul! – felicitari cu linogravura ?i colaj cu elemente tridimensionale (pop-up) – prima parte

Duminica, 8 decembrie, ora 15.00 – Atelier de crea?ie – felicitari cu linogravura ?i colaj cu elemente tridimensionale (pop-up) – a doua parte

Sâmbata, 14 decembrie – ora 11.00 – Atelier de crea?ie – Vine Craciunul! – Obiecte decorative cu tematica de Craciun – decora?iuni pentru brad, obiecte decorative, fetru, carton, pictura, tehnica mixta – prima parte

Duminica, 15 decembrie – ora 11.00 – Atelier de crea?ie – Vine Craciunul! – Obiecte decorative cu tematica de Craciun – decora?iuni pentru brad, obiecte decorative, tehnica mixta – a doua parte

Sâmbata, 14 decembrie – ora 15.00 – Atelier de crea?ie – Vine Craciunul! – Obiecte decorative cu tematica de Craciun – decora?iuni pentru brad, obiecte decorative, fetru, carton, picttura,tehnica mixta – prima parte

Duminica, 15 decembrie – ora 15.00 – Atelier de crea?ie – Vine Craciunul! – Obiecte decorative cu tematica de Craciun – decora?iuni pentru brad, obiecte decorative, tehnica mixta – a doua parte

Sâmbata, 21 decembrie – ora 11.00 – Atelier de crea?ie – decora?iuni pentru brad din lut polimeric, modelaj ?i pictura – prima parte

Duminica, 22 decembrie – ora 11.00 – Atelier de crea?ie – decora?iuni pentru brad din lut polimeric, modelaj ?i pictura – a doua parte

Sâmbata, 21 decembrie – ora 15.00 – Atelier de crea?ie – decora?iuni pentru brad din lut polimeric, modelaj ?i pictura – prima parte

Duminica, 22 decembrie – ora 15.00 – Atelier de crea?ie – decora?iuni pentru brad din lut polimeric, modelaj ?i pictura – a doua parte

Pentru a finaliza lucrarile este necesara participarea la ambele ateliere, sâmbata ?i duminica.

Coordonatori ateliere: Doina Anghel si Lea Rasovszky

Adresa: Sediul Studio Creativ, Bdul Ferdinand, nr. 5A, etaj 1 (zona Rond Izvorul Rece/Pache Protopopescu, în dreptul Bisericii Grece?ti)

durata unui atelier este de 2h/ tarif: 80 lei/2 ateliere/  200 lei – 6 ateliere (modul întreg)

pentru frati se aplica o reducere de 10 %

Plata se poate efectua prin transfer bancar în contul Studio Creativ Anghel: RO11INGB0000999902858430, ING Bank Bucuresti sau direct la atelier

Participarea se face pe baza de înscriere prin e-mail: contact@studio-creativ.ro/

tel. O724 569 037

~~~~~~~~

>> Asociatia CONIL anunta deschiderea, incepand cu data de 5 octombrie 2013, a unei noi serii de CLUBURI TEMATICE DE WEEKEND.

Oferta Cluburilor se adreseaza tuturor copiilor si adolescentilor intre 3 si 18 ani, doritori sa invete ceva nou intr-un mod distractiv si interactiv, inclusiv celor cu dizabilitati sau cu nevoi educationale speciale.

Atentie: pentru copiii cu nevoi educationale speciale, precum si pentru cei provenind din familii cu venituri scazute (maxim 1400 Ron / familie), cursurile sunt GRATUITE.

Copiii din cadrul gradinitelor, After School conil sau a Scolii Primare CONIL beneficiaza de reduceri importante de pret!

Cursurile se desfasoara in fiecare sambata la sediul Centrului de Performanta – After School CONIL din Str. Dr. Staicovici nr. 4, Sector 5 (zona Cotroceni – Eroilor -Piata Operei: http://www.strazibucuresti.ro/harta-bucuresti-strada-doctor-nicolae-staicovici.html ).

Activitatile cluburilor sunt coordonate de catre profesori si instructori voluntari, cu experienta si formari de specialitate, dar mai ales cu dragoste pentru toti copiii si fata de actul pedagogic.

Orar si tarife cursuri de weekend:

10:00 -10:45 – Curs de dezvoltare personala – 100 Ron/luna

10:00 -11:00 – Curs de dictie si improvizatie – 80 Ron/luna

11:00-12:00 – Curs de limba engleza pentru incepatori – 100 Ron/luna

12:00-13:00 – Curs de arte plastice – 100 Ron/luna

13:00-14:00 – Curs de dans (dans modern si street dance) – 80 Ron/luna

11:00-13:00 – Curs de actorie cu actorul Stefan Ruxanda –250Ron/luna

10:00-13:00 – Cor  – 80Ron/luna

13:00-14:00 – Curs de astronomie si stiinte distractive – 80Ron/luna

Chitara – 50 Ron/sedinta – sedinte individuale

Tobe – 50 Ron/sedinta – sedinte individuale

Pentru informatii suplimentare, inscrieri si detalii, persoana de contact:

Adina – Ioana Popa (manager proiect Centrul de Performanta CONIL)

TEL: 0735. 847.527 / email: tabara_conil@yahoo.com

Mai multe: http://asociatiaconil.wordpress.com/2013/10/02/la-centrul-de-performanta-conil-din-5-octombrie-incep-cursurile-de-weekend/

~~~~~~~~

>> Acces gratuit – ATELIERE PENTRU COPII in fiecare sambata de la ora 12.00 in librariile Diverta.

~~~~~~~~

>> Centre de pregatire – fizica, matematica si informatica sustinute de Fundatia EMAG

Dupa un an de implicare pentru sus?inerea ?i stimularea performan?elor ?colare, am ajuns la câteva concluzii:

– exista un numar semnificativ de copii care doresc sa se pregateasca peste nivelul la care se lucreaza la clasa;

– exista, pe de alta parte, o anumita categorie de profesori care î?i practica meseria cu pasiune ?i daruire ?i care se implica pentru pregatirea suplimentara a copiilor. Din pacate, doar câ?iva dintre ace?tia î?i permit sa sus?ina aceste ?edin?e de pregatire pro bono, datorita salariilor insuficiente cu care este recompensata activitatea de dascal;

– ?ansele ca ace?ti copii ambi?io?i sa ajunga sa se pregateasca consecvent cresc daca profesorii competen?i sunt invita?i sa predea în cadrul unui centru de pregatire deschis tuturor.

Prin urmare, ne-am hotarât sa investim în centre de pregatire care sa-i aduca împreuna pe copiii care vor ?i pot mai mult ?i pe profesorii care doresc sa se implice în acest gen de cursuri pe care noi le-am numit „de performan?a”.

Primele cursuri de pregatire au fost înfiin?ate în aceasta toamna în Bucure?ti si functioneaza a?a:

1. Cursul de pregatire pentru performan?a la fizica – a început în luna octombrie ?i se ?ine în fiecare sâmbata, de la ora 9 la Colegiul Na?ional Mihai Viteazul. Cursurile sunt pentru clasele VI – XII iar participarea a fost condi?ionata de trecerea unui test ini?ial, pentru ca cererea a depa?it cele 200 de locuri disponibile. Cursul este coordonat de dl. profesor Ion Toma ?i implica participarea altor 12 profesori din Bucure?ti.

2. Cursul de pregatire pentru performan?a la matematica – aici grupele nu sunt împar?ite pe clase ci, ca ?i la Olimpiada, în juniori si seniori. Grupa de juniori se pregate?te joia între orele 18-20 la Facultatea de Matematica ?i Informatica, iar cursurile sunt coordonate de dl. conf. doctor Alexandru Gica. Tema principala o constituie teoria numerelor, iar lec?iile se transmit în direct pe youtube ?i pot fi preluate de orice profesor din ?ara care dore?te sa-?i pregateasca elevii.

Seniorii se pregatesc la Institutul de Matematica miercurea, în intervalul 18-20 sub coordonarea dl. profesor Radu Gologan si a dlui. cercetator Calin Popescu. Materia pentru primul semestru se focalizeaza pe geometria combinatorica, iar echipa didactica este formata din 6 profesori cu competen?e pentru pregatirea de peforman?a. In acest moment, cele doua grupe îi aduna pe cei mai buni 50 de copii din capitala.

3. Cursul de pregatire pentru performan?a la informatica – acest centru exista deja de anul trecut pentru copiii de la CNI Tudor Vianu ?i este coordonat de dl. Catalin Frîncu (grupa de liceu) si dl. Cristian Frîncu (grupa de gimnaziu), cu implicarea doamnei Isabela Coman pentru pregatirea unei grupe de copii care n-au ajuns înca la nivelul de lucru al celor selecta?i în grupurile amintite anterior. Gra?ie dlui. director Sever Moldoveanu, am primit acordul ?i pentru participarea copiilor din orice alte licee din Bucure?ti. Extinderea se va face în cursul acestei luni, inclusiv prin implicarea a înca trei profesori de marca din lumea informaticii ?i crearea de grupe noi (în func?ie de nivelul de pregatire). Vor fi invita?i sa participe to?i copiii cu rezultate la olimpiada de informatica a municipiului Bucure?ti, dar u?ile centrelor de pregatire ramân deschise oricaror al?i copii care pot lucra la nivelul uneia din grupele existente.

Ne-am angajat sa dotam laboratorul de informatica al centrului de pregatire de la Vianu cu calculatoare noi ?i competitive. Computerele vor fi acolo odata cu extinderea centrului.

În paralel, lucram pentru urcarea tuturor cursurilor pe internet în variante accesibile ?i u?or de folosit oriunde în ?ara ?i inten?ionam sa extindem gradat acest concept de pregatire în cât mai multe ora?e din ?ara. În acest moment, centrele de pregatire sunt finan?ate din dona?iile primite de la clien?ii eMAG. Nu putem decât sa ne dorim ca acestea sa creasca pentru a avea din ce în ce mai mul?i copii de performan?a si profesori cu rezultate remarcabile.

Mul?umim tuturor celor care au facut dona?ii la cumparaturile online eMAG ?i domnilor profesori care au raspuns ini?iativei noastre!

BRAVO EMAG!

~~~~~~~~

reciclopedia.ro – harta punctelor de reciclare la care oricine poate contribui

~~~~~~~~

>> Pentru liceeni: http://www.romfilmpromotion.ro

Filmele romanesti pot fi vizionate online, gratuit. Asociatia Pentru Promovarea Filmului Romanesc, in parteneriat cu Administratia Fondului Cultural National, a lansat o platforma online de Video On Demand, prin intermediul careia pot fi vizualizate exclusiv productii romanesti. Platforma este disponibila pe site-ul http://www.romfilmpromotion.ro si contine o serie de titluri recent lansate pe marile ecrane, dar si filme de referinta ale cinemaului romanesc. Printre filmele ce pot fi vazute gratuit se numara: Legaturi bolnavicioase (r. Tudor Giurgiu), Afacerea Tanase (r. Ionut Teianu), Caravana cinematografica (r. Titus Muntean), Cealalta Irina (r. Andrei Gruzsniczki), Ursul (r. Dan Chisu), Dupa-amiaza unui tortionar, Niki Ardelean, colonel in rezerva si Terminus Paradis (r. Lucian Pintilie). Lista va fi actualizata in curand. In contextul lipsei acute de cinematografe in multe orase ale tarii, initiativa isi propune sa vina in sprijinul tuturor acelora care vor sa vada film romanesc si sa incurajeze publicul roman sa vizioneze productii autohtone.

~~~~~~~~~~

CONCURSURI:

>> Concurs meteo: http://smr.meteoromania.ro/concurs-smr

>> Festivalul Naţional de Arte pentru Liceeni „LicArt” – detalii http://www.licart.ro/‎

>> Concurs european de fotografie

Do you have a camera? You’re all set to enter ‘The European Story’ photo competition. It’s as easy as one, two, click! Show us what being European means to you, and win a trip for two to a destination of your choice in the EU!

https://www.facebook.com/EuropeanCommission/app_660051104016555

>> 1.000 de euro, 32 de participanți (max. 30 ani) o singură temă: România.

Va asteptam la cea de-a sasea editie a concursului Dezbate Romania.

http://www.fundatiadanvoiculescu.ro/2013/11/dezbate-romania-editia-a-vi-a/

>> http://softwareculicenta.ro/ars-praeventiva/mecanism.aspx

Concurs Photo 2013 „Savant Trasnit in Actiune” (5 photos)

~~~~~~~~

PENTRU DESCARCAT:

http://teatrale.nobody.ro/2013/02/26/trei-povesti-de-geta-heimerl/

Carte cu spiridusi http://editura.liternet.ro/carte/308/Povesti-cu-spiridusi-si-zane.html

Desene educationale http://performante.ro/animatii-educationale-pentru-dezvoltarea-unor-trasaturi-psihologice

Calendarul Stiintific http://calendarstiintific.ro/

ASTRA_Muz, prima aplicatie pentru smartphone a Muzeului ASTRA. Proiectul ASTRA_Muz app propune un instrument educativ nou si interactiv, deschizand o noua cale pentru valorificarea in scop educativ a patrimoniul detinut de Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA. Aplicatia de mobil va fi pusa la dispozitia vizitatorului in forma nativa pentru sistemele de operare Android si iOS. Ea va aparea in curand, intr-o prima etapa pe Google Play. Inainte de a fi lansata, rolul aplicatiei a fost dezbatut in cadrul unor focus-grupuri organizate la Bucuresti si Sibiu, la care au participat adolescenti si tineri cu varste cuprinse intre 16 si 25 de ani. Acestia au instalat aplicatia pe smartphone-uri, au testat functionalitatea comenzilor, utilitatea informatiilor si au exprimat opinii legate de oportunitatea unui astfel de demers si de importanta continuarii acestuia. Din opiniile lor a rezultat faptul ca astfel de aplicatii sunt in ton cu tehnologia actuala, din ce in ce mai populara, informatiile fiind usor de accesat de toata lumea interesata de muzeu, vizitatorii potentiali ai muzeului avand astfel posibilitatea planificarii unui traseu personalizat, in functie de interes, de timpul alocat vizitei, de o tema anume etc. Aplicatia va fi completata in anii urmatori cu toate monumentele din muzeu si cu functii suplimentare. Proiectul este coordonat de Asociatia Translucid, in parteneriat cu Complexul Muzeal National ASTRA si este finantat de Administratia Fondului Cultural National.

http://www.edutopia.org/blog/7-apps-teaching-children-coding-anna-adam – pentru cei care vor sa invete programare

OFERTA LOCALA

Pentru detalii despre oferta locala (foarte bogata) de ateliere pentru copii puteti verifica urmatoarele site.uri:

http://www.suntparinte.ro/evenimente/

http://www.librariumgrup.ro/bastilia/activitati-pentru-copii

www.smartkidsland.com

http://www.atelierulcudetoate.ro/

http://nadiacomaneci.eu/wordpress/programe/centrul-minime/

Fundatia Calea Victoriei – http://www.fundatiacaleavictoriei.ro/‎

sau alte site.uri de parinti si copii. J

Programul atelierelor IKEDOO (stiinta pentru copii) este aici http://www.ikedoo.com/calendar

DIVERSE:

>> FORMAT:

Celor care le este greu de utilizat acest format (foarte lung) si STIU ce cauta le recomand sa deschida postarea/ documentul si sa foloseasca optiunea FIND din meniul/ butonul EDIT (sus in stanga langa FILES).

FIND deschide o ferestruica de dialog (de obicei in josul ecranului) in care puteti scrie ceea ce va intereseaza – de ex. “teatru”. Apasand enter va apare cuvantul “teatru”. Apasand din nou apare urmatorul cuvant “teatru” din text. Si tot asa. Apasati pentru a urmari in text toate cuvintele “teatru” si in felul acesta aflati ce informatie care are legatura cu teatrul a fost postata. Va multumesc!

>> UTILIZAREA CALENDARULUI:

Despre utilizarea calendarului de la adresa https://agendacopiilor.wordpress.com/calendar-google/ Va rog sa apasati butonul “agenda” ca sa puteti vedea mai usor evenimentele inscrise. Va multumesc!

>> SUPORT:

Puteti sustineti AGENDA, cu “LIKE” la pagina! Daca fluxul de informatii este PREA MARE puteti selecta optiunea “get notifications” (de sub like). De asemenea, va invit ca, din cand in cand, sa dati like si pe blog la https://agendacopiilor.wordpress.com/! Va multumesc!

>> VOLUNTARI:

Caut voluntari pentru alcatuirea Agendei – chiar printre cititori (parinti sau copii).

SARCINA: 1 ora pe saptamana de cautat/ actualizat informatiile pentru o anumita categorie culturala (de ex. “teatre copii”). Va multumesc!

>> NOUTATI:

Mai sunt evenimente, spectacole, ateliere pentru copii de care aveti cunostinta, si care nu sunt prezente in aceasta lista? Va invit sa le impartasiti! Puteti posta direct pe pagina de facebook, aici http://www.facebook.com/AgendaCulturalaPentruCopii.

Va rog sa mai verificati si pagina http://www.facebook.com/AgendaCulturalaPentruCopii, mai ales in zilele de vineri/ sambata dimineata, deoarece acolo postez informatiile DE ULTIMA ORA (pe care le gasesc dupa ce am alcatuit acest buletin informativ).

LUNA PLACUTA! @@

Mami de Miru si de Rares J

 

AGENDA CULTURALA PENTRU COPII – luna decembrie